Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Een buurman van 76 en een retro bank

Een buurman van 76 en een retro bank

Photographer:Fotograaf: Jeanine van den Bosch

Oost, West, thuis best

“Ik heb deze studio per toeval gevonden”, vertelt Anna Hofstra (1993), die haar hele leven al in Maastricht woont. De derdejaars cultuurwetenschappen en eerstejaars gezondheidswetenschappen woont in de Kleine Looiersstraat, om de hoek van de universiteitsbibliotheek.

“Toen ik voor het eerst op kamers ging zat ik nog in mijn examenjaar. Vanuit mijn kamer op het Oranjeplein kon ik zo mijn middelbare school zien. Vanwege de echtscheiding van mijn ouders vond ik het fijn om een eigen leven te hebben. Ik kon altijd naar mijn moeder toe en was nooit alleen, maar zo had ik een beetje ademruimte. Ik kende wel wat klasgenoten die ook op kamers zaten, maar die kwamen bijna nooit op school. Mijn huisgenoten waren buitenlandse studenten. Op een gegeven moment kregen we last van muizen in de keuken, waar niemand iets aan deed. Zo verhuisde ik naar een studio in de Mariastraat. Ik wilde zonder problemen een pan kunnen optillen”, lacht ze. Hofstra woont nu bijna een jaar in haar studio. Ze had een oproepje gezien op Facebook en direct gereageerd, al stond er geen foto bij. Het bleek een goede zet. “In mijn vorige kamer keek ik uit op de muur van een ander huis. Het is net alsof ik uit een grot vandaan kom, zo licht en rustig is het hier. Doordeweeks ben ik vooral aan het studeren, dans ik en ga ik bij mijn schoonouders langs, die wonen ook in Maastricht.”

Haar studio is ongeveer 25m2 groot, heeft een eigen keuken en kost 410 euro. Badkamer en toilet deelt ze met drie anderen. Drie hoge ramen brengen veel licht naar binnen. Tussen haar boekenkast en bed staat een bank wat krap opgesteld. “Die hebben mijn vriend en ik in twee delen met moeite hierheen getild. Onderweg van de Capucijnenstraat naar hier gingen we midden in het centrum op het ene deel van de bank zitten om wat uit te rusten. Voor het tweede gedeelte heb ik mijn broertje gebeld om te komen helpen: hij is een brede, stoere jongen en tilde het met gemak. Bleek vervolgens dat de bank niet in mijn kamer past. Maar hij mag absoluut niet weg.”

In het gebouw wonen 22 mensen: studenten, maar ook volwassenen. “Ik heb een buurman van 76 jaar en ken hem heel goed. Oude mensen maken graag een praatje”, zegt Hofstra. “Hij klopte een keer bij een student aan die om drie uur ’s nachts nog een feestje aan het geven was. Ik weet niet hoeveel mensen er waren, maar ze vertrokken allemaal. Hij houdt het pand een beetje burgerlijk en dat vind ik wel fijn.”

Jeanine van den Bosch

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)