Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Buitenland-Nederland 5-4

Buitenland-Nederland  5-4

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

Plaats van handeling: de omloop rond de vide op de Berg, tweede verdieping.

Personages: twee heren in pak bij wie de haargroei betere tijden heeft gekend.

-Awel zulle, hedde gij goesting om seffens met mij een planneke in elkaar te bricoleren?

-Allez-dan, maar wel met een pintje erbij hee, ik heb hier in ’t stad mijn vaste stamineeke ...

De twee heren zetten ginnegappend koers naar de trap als plotseling met donderend geweld, een derde heer zijn stem verheft. Het schalt door het gebouw:

-Na ja, kommt es noch wass davon?!? Wij zullen das Stück hedenmittag einliefern mussen, dus jetzt een beetje aufschiessen Jungs!

 Nee lezer, ik verzin niets, dit is wat men van de week in de gangen van ons ooit zo respectabele bestuursgebouw kon opvangen. Een Babylonische spraakverwarring. Een oorpijnigende conversatie van heren die onze voorlieden zijn, onze leidsmannen. Het was een voorproefje voor hoe het na 1 september zal gaan, als de nieuwe decaan van de Es-Bie-Ie echt aan de slag gaat. Die nieuwe decaan is een Vlaming. In het College van Bestuur zit al een Vlaming. En dat is niet het enige: onze universiteit, beste lezer, wordt geregeerd door een meerderheid van boetelenders. Wij Nederlanders zijn in de minderheid. Dat vinden we niet erg, want we zijn ruimdenkend en internationaal aangehijgd maar toch, de constatering doet een beetje pijn.

Want hoe liggen de getallen? Het College van Bestuur regeert samen met de decanen in het managementteam. Samen negen. Daarvan drie Duitsers: Germanicus, Frau Hildegard und die Bernadette. Dan twee Belgen en vier Nederlanders. (En wat voor Nederlanders! Alle vier hele of halve Groningers.) Met de benoeming van Philip (spreek uit als Filiep) Vergauwen bij de Es-Bie-Ie is de machtsbalans tussen Nederland en Buitenland gekanteld van 5-4 naar 4-5.

Wat zijn de gevolgen? Die zijn divers. Om te beginnen: soort zoekt soort, taal zoekt taal, zodra het even kan. Je kunt het ze niet kwalijk nemen, water stroomt naar het laagste punt, als ze een beetje moe zijn komt het eigen koeterwaals boven en moe zijn ze voortdurend omdat het zo enorm inspannend is om ons allemaal aan te sturen. Dus Germanicus komt helemaal bij als hij even met Berny in ‘t pruus mag babbelen (Hilde ziet hij soms over het hoofd, dat heeft te maken met lengteverschil). Bij de Belgen idem dito ipso frito. Er zal dus spraakverwarring zijn. Er zal miscommunicatie zijn.

Er is ook een culturele component. De volksaarden. Belgen: die nemen het niet zo nauw. Die houden niet van regeltjes, ze zitten wat losser in elkaar, morgen is er weer een dag, dat werk. Ja, ik weet dat dat nou net het verwijt is dat de Vlamingen aan de Walen maken maar die Vlamingen hebben massa’s boter op hun hoofd en voor ons zijn het allemaal Belgen, gemakshalve.

De Duitsers: individueel niks mee aan de hand maar als ze met meer zijn gaan ze regels stellen. En daar houden ze dan streng de hand aan. Opdat het geen zooitje wordt, Ordnung muss sein, anders krijg je nooit een Mercedes in elkaar. Geen frivoliteiten. En de grote baas is nog ongeduldig ook! Die gaat het zwaar krijgen.

De Belgen worden dus rondgecommandeerd door de Duitsers. Maar Belgen luisteren niet naar commando’s, die gaan hun eigen gang. Net als de Nederlanders en zeker de Groningers, want eigenwijzer heb je ze niet. Een ondoorgrondelijk volkje. Ze overleven nu al decennia, hier in Zuid-Limburg.

Tja, die Nederlanders. Spelen die, spelen wij, nog een rol? Volgende keer meer, deo volente.

 

Albert Bergbroeder

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: