Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Tbc door een koude wind

Tbc door een koude wind Tbc door een koude wind

Photographer:Fotograaf: Geert-Jan Dinant

Twee UM-studenten doen onderzoek in Ethiopische gevangenissen

Twee jonge, blanke vrouwen die in vier gevangenissen in Ethiopië vragenlijsten verspreidden om de kennis van tbc te peilen. Dat is er niet onopgemerkt gebleven. "Je hoort constant: Baby, I love you. Please marry me!

Het was eind februari toen vier Maastrichtenaren zich meldden bij de gevangenis in Wukro, in Noord-Ethiopië. Een bizarre ervaring noemt Mark Spigt het, hoofddocent bij huisartsgeneeskunde en een van de bezoekers. "Als je foto's ziet, denk je eerst aan een marktplaats of een vluchtelingenkamp. De gevangenen zitten niet opgesloten in cellen maar lopen vrij rond op een binnenplaats die omzoomd is door slaapbarakken. Er zitten moordenaarsen en verkrachters, maar de poort stond wagenwijd open toen wij er aankwamen. Weliswaar met een bewaker erbij, maar toch. Je vraagt je af hoe vaak er gevangenen ontsnappen. Ook de regels worden niet altijd even streng nageleefd. We moesten bij binnenkomst onze telefoons inleveren maar ach, wie daar moeite mee had, kon evengoed doorlopen.

HIV

Spigt, die samen met prof. Geert-Jan Dinant al jarenlang contact onderhoudt met de lokale universiteit van Mekelle, heeft onlangs onderzoek begeleid naar tuberculose in negen gevangenissen in Noord-Ethiopië. Het blijken broeinesten van mycobaterium tuberculosis, zoals de bacterie heet. Tbc komt er vier keer zo vaak voor als onder de bevolking als geheel; in het oosten van het land zelfs acht keer zo vaak. Dat is riskant omdat medegevangenen, maar ook bewaking en bezoekers makkelijk besmet kunnen raken, met alle consequenties van dien buiten de muren.

De helft van de gevangenen weet niet dat ze de bacterie onder de leden hebben. De Ethiopische onderzoeker Kelemework Adane, die in Maastricht zal promoveren, heeft gevangenen getraind in het herkennen van tbc. Wie langer dan twee weken hoest, moet alert zijn. Maar ook gewichtsverlies en koorts zijn veelzeggende signalen. De aandoening komt vaak voor in combinatie met HIV, omdat de bacterie welig tiert bij een verzwakt immuunsysteem.

Tralies

Maar wat weten gevangenen eigenlijk van tbc? Dat hebben de twee masterstudenten Johanna Laturnus (30) en Noortje Dorscheidt (23) uitgezocht. In maart hebben ze vier gevangenissen in de regio Tigray bezocht. Daar hebben ze  270 vragenlijsten verspreid met een kleine veertig vragen: over oorzaken van tbc, de verspreiding, behandeling, de gevolgen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, veel gevangenen zijn analfabeet of spreken een van de 81 dialecten in het land. Het waren de gevangenen, getraind door Adane, die de interviews afnamen.

Dorscheidt: “Daaruit blijkt dat driekwart van de gevangenen nauwelijks op de hoogte is van tbc en wat je ertegen kunt doen. Slechts 40 procent weet dat een bacterie de boosdoener is. Een kwart denkt dat het door koude wind komt. Waar deze bekende Ethiopische misvatting vandaan komt is niet duidelijk. Het is in ieder geval niet handig omdat men vanwege de 'koude wind' vaak de ramen dicht houdt, terwijl ventilatie juist aan te raden is. Ook onhandig is dat niet eens de helft weet dat de medicatie, antibiotica, gratis is. Een op de vijf zoekt geen behandeling vanwege de kosten.”

Al moeten er geen al te hoge verwachtingen worden gekoesterd van een medische post in de gevangenissen. “Hoewel ze aardig wat medicijnen hebben, is er nauwelijks apparatuur. Wie ernstige klachten meldt, mag naar het ziekenhuis. In de stad Mekelle haalt eens per week een grote bus met tralies voor de ramen een groep gevangenen op in herkenbare, blauwe overalls.”

Attractie

Dorscheidt heeft zich zo goed als nooit onveilig gevoeld of het moet die keer op de binnenplaats in Wukro zijn geweest (zie foto), toen de Maastrichtenaren omringd waren door honderden gevangenen. Het schoot even door haar hoofd: wat zou gebeuren als een van hen iets onverwachts zou doen en de hele groep op drift zou raken?

“Je bent toch een soort attractie. Ook omdat ze misschien al lang geen vrouw hebben gezien, laat staan een blanke. Je voelt dat duizend ogen op je zijn gericht, zeker tijdens de rondleiding langs de gevangenen. Je hoort constant: Baby, I love you. Please marry me!

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)