Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Pleidooi voor meer talen

Pleidooi voor meer talen

Photographer:Fotograaf: archief

MAASTRICHT. Het lijkt er steeds meer op dat aan deze universiteit straks meer talen dan alleen het Engels en Nederlands zullen worden gepromoot. Een paar weken geleden gaf het college van bestuur bij monde van voorzitter Martin Paul al te kennen dat de UM weliswaar tweetalig is, “maar dat het nuttig is om mensen drie talen te leren. Voor zowel studenten als staf. Welke talen precies, hoe diepgaand - je hoeft niet per se de diepte in, een bepaalde mate van beheersing is voldoende - en hoe dat alles te financieren, daar denken we nog over na. Een mogelijkheid zou kunnen zijn om vouchers te geven. Hoe dan ook wordt het taalbeleid belangrijk in het komende Strategische Programma.”

Dat zei hij tegen de commissie strategie van de universiteitsraad. Vorige week presenteerde studentlid Franca Feisel een eigen notitie over het taalbeleid aan de plenaire U-raad. Zij wijst erop dat alleen Basic Dutch gratis te volgen is voor studenten; nuttig maar met een beperkte reikwijdte. Voor een betere toegang tot de arbeidsmarkt, of die nu regionaal, nationaal of internationaal is, is een betere beheersing van Nederlands en van andere talen minstens even belangrijk. Feisel pleit voor gratis (dus door de UM betaalde) cursussen Engels, Frans, Duits en Spaans. Om daarbij al te makkelijke ‘uitval’ te voorkomen zou het wellicht handig zijn om studenten eerst wel te laten betalen maar bij het behalen van het diploma het cursusgeld terug te geven, suggereert ze. Verder zou een marktonderzoek – in hoeverre is hier behoefte aan – nuttig zijn.

Het college nam de suggesties welwillend in ontvangst, maar ook voor dit thema gold de inmiddels bekende verwijzing naar het nieuwe Strategisch Programma. Pas dan zal er serieus over gediscussieerd worden.

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: