Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Heel veel Ummerenda

Heel veel Ummerenda

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

Als u dit leest is het allemaal achter de rug. Dan weet u of Jan Roos en consorten hebben staan juichen op de smeulende resten van het Oekraïne-akkoord, of dat hij na een smadelijke afgang met matrozenpetje en al het ruime sop heeft moeten kiezen. Dat zou toch wel heel erg sneu zijn, vindt u niet? Want we hebben zo veel van hem geleerd, van hem en van de man die zich de belangrijkste intellectueel van Nederland noemt, Thierry Baudet. Dat wisten we dan trouwens ook weer, dat de belangrijkste intellectueel in ieder geval niet in Maastricht huist.

Wat hebben we geleerd? Dat het gewoon tof is om een referendum te houden. Natuurlijk, er zijn zuurpruimen die het over een fop-referendum hebben, over een emo-referendum, over een referendum dat niet gaat waarover het gaat, maar who cares? Het is de democratie in optima forma, en je kunt nog eens lachen in deze sombere tijden, nietwaar? Ik ben in ieder geval enthousiast. Zo enthousiast dat ik voorstel het instrument waar het maar kan toe te passen. In het land, in de stad, in onze prachtuniversiteit.

Ik heb wel wat onderwerpen, om te beginnen in onze eigen biotoop. Het kan niet anders of het barst hier aan de UM van de afspraken, door bestuurders gemaakt met jan en alleman, waar wij, het gewone academische voetvolk, nooit over zijn gehoord. Terwijl we dat natuurlijk wel heel erg graag hadden gewild. We hadden bijvoorbeeld deze week de WUN-landdag in de stad, het Worldwide Universities Network. Daar zitten we bij, als UM, maar is u ooit om een mening gevraagd? Of u samen met de Chinese University of Hong Kong in zo’n club wilt zitten? Nee toch. Dus huppekee, we bellen Jan Roos voor een gastcollege en de volgende dag hebben we een referendum.

Wat is er verder nog? De nieuwe rector straks. Jazeker, onze vertegenwoordigers in de universiteitsraad zullen zich uitgesproken hebben over de kandidaat, maar vertegenwoordigen ze u ook echt? Is het geen nep-universiteitsraad? Tuurlijk is het dat! Dus huppekee, laat het volk spreken! Of neem de vestiging van de satelliet in Venlo. Een nieuw University College, ha! Een speeltje van de hoge heren, dat moet maar eens uit zijn. Huppekee!

Trouwens, jongens en meisjes studenten, zijn exameneisen niet referendabel? Dat zou toch eigenlijk moeten. En het UFO-model voor ons loonwerkers? Ik zie een gouden toekomst voor heel veel Ummerenda. En tja, laten we dan Jan Roos meteen maar rector maken. Zijn hij en wij onder de pannen.

Als we iets ruimer om ons heen kijken is daar de gemeente. Daar barst het van de referendabiliteiten. Omdat ik voor ons aller hoge UM-Bestuurscollege de lokale berichtgeving volg - iemand moet het doen - kwam ik het volgende onderwerp tegen in de besluiten van B&W. Het gaat over de begraafplaats aan de Tongerseweg. Die valt niet kostendekkend te exploiteren. De dooien zitten nogal op hun centen, als ik het goed begrijp. Daarom zijn er “nieuwe uitgangspunten geformuleerd. Doel is de begraafplaats op te waarderen tot een multifunctioneel rouw- cq. gedenkpark, met mogelijk een uitvaartgebouw.” Ik kom er wel eens, daar aan de Tongerseweg, er liggen een paar bekenden, dus ik wou die maar eens vragen wat ze er van vinden, dat ze straks opgewaardeerd worden en een multifunctioneel rouw- en gedenkpark boven hun hoofd krijgen. Dat er straks optochten van zichzelf geselende nabestaanden voorbij trekken. Dat blaaskapellen de godganse dag treurmarsen komen spelen. En waarom niet een beetje outofthebox-denken: kinderpartijtjes - je bent multifunctioneel of niet - in halloweenkledij. Daar wil ik de vox populi wel eens over horen. En zeker de meest betrokken groep van stakeholders. Die ligt daar al en ze doen allemaal mee. Dus die 30 procent opkomstdrempel wordt gehaald, dat verzeker ik u.

Albert Bergbroeder    

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: