Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Poppen en tekeningen weg uit kinderverhoren

Poppen en tekeningen weg uit kinderverhoren

Politie wijzigt richtlijnen na UM-onderzoek

MAASTRICHT. Mede op instigatie van Maastrichtse psychologen stopt de politie met het gebruik van poppen en tekeningen tijdens kinderverhoren. Dat viel in januari te lezen in de nieuwsbrief van de Politieacademie. De hulpmiddelen leiden te vaak tot onjuiste verklaringen en valse beschuldigingen van misbruik.

De nieuwe richtlijnen vloeien voort uit studies van gedragspsychologen van de Politieacademie en van Maastrichtse rechtspsychologen onder wie Henry Otgaar. Vorig jaar publiceerde hij over een experiment waarin 160 kinderen een geënsceneerd medisch onderzoek ondergingen dat gepaard ging met (onschuldige) fysieke aanrakingen. Naderhand vertelde de ene helft daarover met behulp van bestaande tekeningen (van naakte lichamen), de andere helft zonder hulpmiddelen. Daaruit bleek dat de kinderen die tekeningen kregen voorgeschoteld, weliswaar met een uitgebreider verhaal kwamen maar ook meer verzonnen.

“De hulpmiddelen prikkelen de fantasie van kinderen”, zegt Otgaar.  “Ze gaan ermee spelen en verzinnen dingen, wat de onbetrouwbaarheid van de verklaringen vergroot. Zeker als de rechercheurs op de verzinsels ingaan en doorvragen. Daar komt bij dat kinderen beneden de 7 jaar niet begrijpen dat de pop symbool staat voor hun lichaam. Bij hoge uitzondering zijn poppen trouwens wel toegestaan, maar alleen om posities of houdingen te illustreren.”

De politie is in de jaren tachtig begonnen met het gebruik van poppen en tekeningen om kinderen die verbaal niet sterk te zijn, tegemoet te komen. Aanwijzen zou voor sommigen makkelijker zijn dan verwoorden, omdat ze te jong zijn of een taalachterstand hebben. “Nu zijn we erachter dat je kinderen open en spontaan hun verhaal moet laten doen. Dan krijg je de meest betrouwbare versie van wat er is gebeurd. Het is misschien niet altijd zo uitgebreid als je zou willen, maar liever een beperkt verhaal dat klopt dan een dat ver van de werkelijkheid af staat.”

Er is ook een keerzijde. Sommige verklaringen zullen zo beperkt zijn dat vervolging op grond daarvan niet mogelijk is en het misbruik doorgaat. “Het kind is vaak de enige getuige. Net zo onwenselijk is dat pedoseksuelen hierop anticiperen en hun keus laten vallen op verbaal zwakke kinderen. Het enige dat wij als wetenschappers kunnen doen is de verhoortechnieken verbeteren. ”

Kinderen zèlf tekeningen laten maken, levert wel betrouwbare informatie op, blijkt uit recent onderzoek. Otgaar doet nu voor het eerst een vergelijkbare studie met kinderen die misbruikt zijn. “Wat ook helpt is dat je kinderen tijdens het verhoor niet meteen confronteert met het incident maar eerst een praatje maakt over de laatste vakantie.”

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)