Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

"Ik heb echt gewerkt voor deze kamer"

"Ik heb echt gewerkt voor deze kamer"

Photographer:Fotograaf: Cato Boeschoten

Oost, West, thuis best
  • Oppervlakte: “Geen idee eigenlijk, laten we het maar houden op 25m2.”
  • Huur:  400 euro
  • Wijk: Wyck

Voordat winkelketen V&D failliet ging zat Max Schreuder (23) graag met een koffie te studeren in de La Place. “In Singapore heb ik een ‘dak-liefde’ opgebouwd omdat daar zoveel rooftop-terraces zijn. De overgang van die grote stad naar Maastricht was best moeilijk, en dit deed mij denken aan mijn tijd daar.”

Schreuder wijst naar de IKEA kast naast zijn bed, “die boeken zijn de reden dat ik van het vmbo naar de universiteit kon. Op de basisschool had ik niet de juiste leeromgeving en scoorde ik vrij slecht op de Cito-toets. Later kwam ik er ook nog achter dat ik dyslexie heb, maar omdat ik zoveel las is dat lang onopgemerkt gebleven.” Schreuder groeide op in Almelo en verhuisde op zijn 17e samen met zijn moeder, broertje en stiefvader naar Singapore. Omdat hij met zijn vmbo diploma niet direct naar de universiteit kon volgde hij daar vakken aan een internationale school. Terug in Nederland meldde Schreuder zich aan voor het University College Maastricht, waar hij begin dit jaar afstudeerde.  

Aan de muur hangen twee tijgerposters, op de schoorsteenmantel staat een beeldje van een olifant en op het bureau ligt een foto van een bruine labrador. “Ik hou ontzettend veel van dieren en heb veel dierenposters en beeldjes meegenomen uit Singapore. Mijn hond op die foto is helaas overleden omdat hij de gewoonte had rare dingen op te eten. Een keukenspons is ‘m fataal geworden.”

Tijdens het eerste jaar van zijn studie woonde Schreuder in een gemeubileerd appartement dat betaald werd door zijn stiefvader. Toen zijn (stief-)ouders uit elkaar gingen moest hij iets anders vinden. “De eerste keer dat ik mijn huidige kamer zag was even wennen. De ruimte was kleiner dan mijn vorige woning en ik moest ‘m zelf inrichten en betalen. Toch voelde ik mij vanaf het begin al thuis. Ik heb echt gewerkt voor deze kamer.”

In de tuin die aansluit op Schreuder’s kamer ligt een gedeukte koekenpan. “Ik heb 3 maanden geleden de deur van mijn kamer ingeslagen met dat ding, omdat mijn jas en sleutels gestolen waren na een avondje uit. Sinds die uitbarsting heb ik geleerd dat het misschien beter is om tot tien te tellen.” Woedeproblemen? “Nee hoor, (lachend) hoewel… het zit misschien een beetje in de familie..”

Cato Boeschoten

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)