Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Pope is hope

Pope is hope

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Paus Franciscus heeft het, charisma. Niet vanwege een mooi kapsel of omdat hij er anderszins indrukwekkend uitziet. Hij is een man van de daad en de inhoud. Hij leeft niet als een kerkvorst en neemt stelling tegen armoede en onderdrukking. Hij bezoekt de Syrische vluchtelingen op Lesbos en neemt drie moslimgezinnen mee terug naar Italië. Hij zegt dat hij daarmee geen politiek bedrijft, maar een werk van barmhartigheid volbrengt. Hij voelde op zijn reis dat de Heilige Geest tot hem sprak. Op de terugweg haalde hij Moeder Teresa aan: wat ik doe “is een druppel in de zee, maar na deze druppel zal de zee nooit meer dezelfde zijn”.

Vooral in Europa berust de politiek op de idee van de rechtstaat die gelijke rechten voor iedereen garandeert. Inclusief een recht op een fatsoenlijk bestaan zonder angst voor gebrek en geweld. Die politiek kan niet worden uitgevoerd zonder bureaucratie en een ingewikkeld stelsel van regels die elk individueel geval recht doet. De politici die hieraan leiding geven zijn mensen van programma’s en compromissen. Persoonlijk charisma past slecht in ons bestel. Zodra zich ernstige problemen voordoen falen zowel de meeste politici als hun partijen. Succesvolle sociale bewegingen hebben allerlei kenmerken. Eén van de belangrijkste is echter een leider met charisma die letterlijk en figuurlijk het gezicht van een regering of een partij is. Dat charisma is in Brussel en omstreken niet te vinden. Daarbuiten heerst hooguit het populistisch charisma van valse profeten. De paus geeft de katholieke kerk wel een gezicht wat men verder ook van de kerk mag denken.

Paus Franciscus herstelt het vertrouwen in het wonder. In de opkomst van de moderne sociaaldemocratie klonk de vermaning: het socialisme wordt niet bereikt door een arme man een villa te geven. Regels en resultaten golden immers de gehele arbeidende klasse. Deze opvatting laat iedereen in de kou staan die toch graag een villa had gehad. Hij doodt de hoop op een wonder. Wonderen zelfs als ze anderen gelukkig maken, maken het leven niet uitzichtloos. Wonderbaarlijke genezingen, het winnen van de loterij, de nooit verwachte tussenkomst van een (kerk)vorst. Wonderen zullen nooit door de rede kunnen worden afgeschaft. Ze vormen zoals dat ooit in mijn vak heette een ventielzede. Ze geven lucht in een moeilijk te verdragen situatie.

 

Hans Philipsen

 

 

Hans Philipsen is oud-rector van de UM

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)