Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

UM luidt de noodklok over huisfeesten

UM luidt de noodklok over huisfeesten

Photographer:Fotograaf: Flickr.com/ Matthias Ripp

MAASTRICHT. “Wat als er brand uitbreekt in een huis waar tweehonderd mensen zich hebben verzameld”, zegt Pascal Breuls, directeur van het studentenservicecentrum. Regelmatig krijgt de politie meldingen over illegale huisfeesten. Vooral aan het einde van onderwijsblokken is het prijs. De Universiteit Maastricht attendeert studenten op de risico’s.

Huisfeesten zijn al jaren populair onder de internationale studenten. “Ze zijn het vanuit hun cultuur niet gewend om in een café of sociëteit samen te komen”, zegt Maurice Evers, projectmanager van Student& Stad. “Ze organiseren thuis een feestje om het einde van het blok te vieren en nodigen via besloten facebookgroepen of op andere ondoorzichtige manieren mensen uit. Een soort Project X. Wie zin heeft, kan komen. Ze hebben daardoor geen grip op het aantal en het soort bezoekers.” Breuls merkt op dat er elders in Nederland groepen actief zijn die met kwade bedoelingen zulke feesten afstruinen. “Ze stelen spullen of lokken opstootjes uit.”
Bezoekers van huisfeesten nemen doorgaans zelf hun bier, sterke drank of drugs mee. Eindtijd is “als de politie opdraaft”, zegt Evers. Ook maken sommigen vooraf een potje met daarin het bedrag van de boete – zo’n €300 – die de politie bij een eventuele inval uitdeelt.
Studentenagent Paul Vermin kan geen cijfers geven van het aantal meldingen per jaar, maar merkt wel dat er na tentamens pieken zijn, “soms drie meldingen in één weekend. We willen als politie geen feestje verpesten, want ik begrijp ook dat dat bij het studentenleven hoort, maar het wordt onveilig als er te veel mensen samenkomen. En dan hebben we het vaak over minimaal vijftig bezoekers; meestal zelfs meer dan honderd.”
Brand of paniek kan desastreuze gevolgen hebben, klinkt het. In Ede stortte twee jaar geleden een vloer van een studentenhuis in tijdens een feest. De houten vloer kon het gewicht niet dragen van twintig springende en dansende mensen. Vier mensen raakten gewond. Evers wijst op de eventuele strafrechtelijke vervolging van de organisator als een bezoeker ernstig gewond raakt of zelfs sterft.
“Als zoiets in Maastricht gebeurt, wordt er met de vinger naar de UM gewezen en staat de pers bij mij op de stoep”, zegt Breuls. “Maar wij kunnen niets, we zijn geen handhavers. Het is bovendien wettelijk onmogelijk om ze studiepunten af te nemen of van de instelling weg te sturen. We kunnen wel voorlichting geven: ‘Zorg dat het niet gebeurt, ga naar iets georganiseerds’. Bovendien hopen we dat de behoefte minder wordt met de komst van de International Students Club in 2018. Daar vinden nu al Social Mondays plaats en maandelijks één groot feest.”
Vorig jaar werd de ME ingeschakeld bij het ontruimen van een huisfeest aan de Franciscus Romanusweg. Breuls nodigde de twee organisatoren, studenten van de UM, uit voor een gesprek. “Ik wilde weten hoe het zo kon escaleren, waarom ze niet aan de risico’s hadden gedacht.” De studenten hadden hun les geleerd; de pandeigenaar zette hen aan het einde van de maand het huis uit.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)