Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Maastricht Symposium: Heeft het internet de massa wijzer gemaakt?

Maastricht Symposium: Heeft het internet de massa wijzer gemaakt?

MAASTRICHT. Satire, het bestaat al sinds de oudheid, maar voor sommige mensen is het nog steeds lastig te herkennen. Nathan de Groot, redacteur bij de satirische nieuwssite De Speld, laat zien hoe een Speld-artikel over het overlijden van Bill uit het spel Wie is het? door serieuze Belgische media werd overgenomen als echt nieuwsbericht. Is de massa wijzer geworden dankzij de digitalisering? Dat is de centrale vraag van de zeventiende editie van het Maastricht Symposium, georganiseerd door de studenten van het Koning Willem I-comité afgelopen vrijdag in de Aula van de Minderbroedersberg. De Groot betwijfelt het.

“Er is een verschil tussen informatie, kennis en wijsheid. Iedereen kan informatie opzoeken, maar heb je ook de kennis om die informatie te interpreteren? En word je daar dan ook wijzer van?”, vroeg hij zich af. Satire is belangrijk, vindt De Groot. “Het laat je kritischer naar nieuws kijken, veel mensen nemen alles maar gewoon aan. Als je alleen verslag doet van het nieuws ben je beperkt tot het vastleggen van het nu. Bij satire kun je vooruit kijken en waarschuwen voor wat er kan gebeuren als een bepaalde ontwikkeling doorzet. Als wij schrijven dat het WK voetbal in Rusland gespeeld wordt in de ‘Russische’ steden Warschau en Kiev dan overdrijven we, maar de onderliggende zorg is serieus.”

Later ging De Groot in debat met de andere sprekers; Frans Leeuw, hoogleraar bij de rechtenfaculteit en directeur van het Weterschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum van het ministerie van Justitie, en Rudolf Müller, Maastrichts hoogleraar Quantitative Infonomics. Is het proces van digitalisering gelimiteerd? Müller denkt van wel. “Er is een limiet aan wat wij kunnen bevatten en verwerken. Maar wanneer we die grens bereiken? Dat weet ik niet.” De Groot is het met hem eens. “Wij mensen zijn wat digitalisering uiteindelijk limiteert.” Leeuw merkt grappend op dat er in de toekomst geen ‘wij’ meer zal zijn. “We worden allemaal amplified (het vergroten van de menselijke intelligentie met behulp van machines, red.).”

Na het debat konden de 94 deelnemers aan het symposium diverse workshops volgen met bedrijven als Randstad en MUMC+ en non-profit organisaties als War Child en de Hartstichting.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)