Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Duitsland moet tegelijk machtig en zwak zijn”

“Duitsland moet tegelijk machtig en zwak zijn”

Photographer:Fotograaf: Jochen Braun

Schumanlezing door Ierse historicus Brendan Simms

MAASTRICHT. “Deutschland, aber wo liegt es?” Het zijn deze woorden van de dichter Friedrich Schiller die de Ierse historicus Brendan Simms als uitgangspunt neemt voor zijn Schumanlezing, georganiseerd door Studium Generale.

Duitsland is volgens Brendan Simms, professor of the History of International Relations at the Universiteit van Cambridge, al vijfhonderd jaar het scharnierpunt van de Europese geschiedenis. Dat komt door de centrale ligging, de grootte van het land, het economisch potentieel en de militaire knowhow.

Tegelijk vormde het steeds een bedreiging voor het evenwicht in Europa. Daarom is geen ander land zo vaak het mikpunt geweest van buitenlandse agressie. Dat begon al met de Dertig-jarige oorlog in 1618, schrijft Simms. Die werd grotendeels in het versnipperde Duitsland uitgevochten, eenderde van de Duitsers liet daarin het leven.

Dat het land een bedreiging is voor het Europese evenwicht is nooit zo evident geweest als in de twintigste eeuw met zijn twee wereldoorlogen. De beide traumatische nederlagen van de Duitsers toonden volgens Simms het Duitse dilemma: het leek alsof Duitsland tegelijkertijd te zwak en te machtig moest zijn.

Na de Tweede Wereldoorlog ging het zestig jaar goed in Europa. Totdat de Eurocrisis zich aandiende. Toen bleek, aldus Simms, dat de EU in militair en politiek opzicht niet opgewassen was tegen de agressie van Poetin. Daarom pleit Simms voor een “United State of Europe”. Dat is de enige manier waarop Europa zijn gemeenschappelijke belangen kan najagen. Bovendien kan Duitsland dan economisch en militair volledig geïntegreerd worden in het grote geheel.

Onlangs schreef Simms in The Guardian: “If we eurozoners do not act quickly and create a single state on Anglo-American lines, we will be history too – but not in the way we had hoped.”

De Schumanlezing van Simms doet denken aan de Tanslezing van de Christopher Clark, anderhalf jaar geleden. Beiden zijn historici die geboeid zijn door Duitsland, en maken een gedetailleerde analyse maken van de buitenlandse politiek van staten. Clark deed dat in zijn boek Sleepwalkers, waarin hij betoogt dat Duitsland niet als enige schuldig is aan het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog.

Simms werkt nu aan een biografie van Hitler.

De Schumanlezing door historicus Brendan Simms is op dinsdag 10 mei (20.00 uur) in de collegezaal Tongersestraat 53

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)