Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Eén online meldpunt voor klachten

Eén online meldpunt voor klachten

Photographer:Fotograaf: Buurtbalans hangt spandoeken op buiten de raadszaal van de gemeente Maastricht

Stadsronde over studentenhuisvesting

MAASTRICHT. “Waar moet ik naartoe met de klachten over de studenten in mijn flat? Gemeente, neem je verantwoordelijkheid en ga handhaven. Het is niet de vraag of maar wanneer het gaat escaleren tot geweld in buurten.” Dinsdagavond 19 april kwamen buurtbewoners, studenten en verhuurders bij elkaar in de raadszaal van de gemeente Maastricht om tijdens de stadsronde hun zegje te doen over studentenhuisvesting. Een belangrijk onderwerp gezien de opkomst – vooral uit wijken als Brusselsepoort en Limmel – en het gemopper. Toch werd er ook meegedacht met de gemeente die in juni met een beleidsnota komt met aanvullende maatregelen.
Een lid van de vereniging van verhuurders oppert één openbaar, online meldpunt voor herrie, gevaarlijk geparkeerde fietsen en rondslingerende afvalzakken. “Zo krijgt iedereen inzicht waar en hoe vaak het zich afspeelt.”
Andere opties, die ook al vorige week tijdens een PvdA-debat in de Stay Okay voorbij kwamen: betere handhaving door de gemeente, een stop op het legaliseren van illegale huizen, het uitsluiten van bepaalde straten als het gaat om studentenhuisvesting en de invoering van een keurmerk. Dit zou de kwaliteit van panden en daarmee de leefbaarheid in de buurten moeten verhogen.
Terwijl de een zich afvraagt waarom 80 procent van de Maastrichtenaren zich moet aanpassen aan 20 procent studenten, neemt een ander het voor ze op. “De meesten zijn heel welwillend, het is niet alleen maar een ongecontroleerde groep. Misschien moet je de huisbazen aanspreken en niet de studenten.”
Sinds de gemeente vorig jaar nieuwe regels invoerde voor het splitsen van woningen roeren zich steeds meer buurten. Buurtbalans, enkele weken geleden opgericht in Brusselsepoort, telt al meer dan honderd leden. Het is een wijk waar net als Limmel afscheid is genomen van het ‘nee tenzij’ beleid waardoor er geen rem meer is op het afgeven van een vergunning voor kamergewijze verhuur.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)