Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Marcus Maindok: “In het eerste jaar kwam ik nauwelijks een Nederlandse student tegen”

Marcus Maindok: “In het eerste jaar kwam ik nauwelijks een Nederlandse student tegen” Marcus Maindok: “In het eerste jaar kwam ik nauwelijks een Nederlandse student tegen”

Photographer:Fotograaf: Eigen foto / illustratie Janneke Swinkels

40 jaar in 2016

Dit academisch jaar wordt de Universiteit Maastricht veertig. In deze serie vertellen oud-studenten – die net als de universiteit het levenslicht zagen in 1976 – hoe ze in Maastricht terecht kwamen en welke herinneringen ze hebben aan docenten, de faculteit en hun studentenleven. Vandaag: Marcus Maindok.

Studie: Ik ben half Schots en wilde graag in het Engels studeren. In Duitsland, waar we woonden, waren daar indertijd weinig mogelijkheden toe. Alleen op privé-universiteiten, die erg duur waren. Ik vond een artikel in een Duitse krant over de Universiteit Maastricht en het probleemgestuurd onderwijs. Dat vond ik interessant; een aanpak die drastisch anders was dan die van Duitse studies. Het is me goed bevallen. De kleine groepen, de klas-achtige-structuur, de casussen, de korte lijntjes naar de hoogleraar; het paste bij me. Wat me in het eerste jaar wel verbaasde was dat ik nauwelijks een Nederlandse student tegenkwam. Die volgden allemaal de Nederlandse track. Na dat eerste jaar veranderde dat, toen kwamen beide tracks samen.

Docent: Philip Vergauwen. Is hij nu decaan? Wat goed. Zijn deur stond altijd open, hij was absoluut geen onbenaderbare professor. Dat gold sowieso voor de hoogleraren van de UM. Piet Eichholtz is me ook bij gebleven. Hij is erg hands-on, staat met beide benen op de grond en is een expert in zijn vakgebied vastgoed. Een medestudent deed een stage in New York. Ik ging bij hem op bezoek toen Piet ook in de stad was voor een symposium. Hij nodigde ons onmiddellijk uit om mee te gaan.

Plaats: De feestjes in het Guesthouse op Annadal waren legendarisch. Er hing altijd een goede sfeer met al die mensen van over de hele wereld bij elkaar. Ik heb er zelf ook nog even gewoond. Twee maanden aan het begin van mijn studie, zodat ik rustig een eigen kamer kon zoeken. Die vond ik in de Capucijnenstraat. Hartje centrum en dat voor 300 gulden in de maand.

Anekdote: In het Guesthouse deelde ik een kamer met Sebastian. Het was geen uitnodigende omgeving; je zag nog goed dat het een ziekenhuis was geweest. Hij kwam net als ik uit Duitsland, was ook alleen in Maastricht en op zoek naar nieuwe vrienden. We hadden meteen een klik en hebben ontzettend veel tijd samen doorgebracht. Ook na de studie. We zijn regelmatig samen op vakantie geweest. Op mijn huwelijk was hij mijn getuige. Hij is nog steeds een heel goede vriend.

 

-> Marcus Maindok, geboren op 18 mei 1976 in Falkirk (Schotland), studeerde van 1995 tot 2001 internationale economie en internationaal management. Hij werkt nu als Head of Capital Structuring (deel van Corporate Finance) bij de Norddeutsche Landesbank. Hij is getrouwd, heeft twee zonen (4 en 1) en woont in Hannover.

Het Alumni Office van de Universiteit Maastricht staat Observant bij in de zoektocht naar veertigjarigen. Dit bureau, gevestigd in het bestuursgebouw aan de Minderbroedersberg, onderhoudt contacten met alumni, organiseert lezingen in binnen- en buitenland, workshops en borrels. De UM Star Lectures, gegeven door hoogleraren uit Maastricht, vormen de vaste kern van de evenementen. In januari vond de eerste editie van de UM Star Lectures plaats: twaalf professoren startten simultaan in twaalf steden (Nederland, België, Duitsland en Groot- Brittannië) een lezing.
Het alumnibureau krijgt bij de organisatie van evenementen hulp van vrijwillige alumni-comités. Denise Villerius, alumni officer: “Goede relaties beginnen met contact onderhouden; daarom vragen we onze alumni ons op de hoogte te houden van waar zij wonen en waar ze werken.”

www.maastrichtuniversity.nl/alumni

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)