Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Waarom vraagt de gemeente ons niet vaker om mee te praten over studentenbeleid?”

“Waarom vraagt de gemeente ons niet vaker om mee te praten over studentenbeleid?”

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

9e lustrum Circumflex en 8e lustrum KoKo

Studentenverenigingen Circumflex en KoKo zijn jarig. Ze worden respectievelijk 45 en 40 jaar oud en vieren dat met lustrumweken vol activiteiten en feesten. Observant sprak met voorzitters Floris van den Dungen en Britt op de Laak over volwassen worden, de toekomst en Maastricht als studentenstad.

De thema’s van de lustrumweken lijken een beetje op elkaar. KoKo koos voor ‘tegendraads’, Circumflex voor ‘turbulent’. Toeval? Floris van den Dungen, voorzitter van Circumflex, lacht. “We hebben niet eerst overlegd.” Britt op de Laak, voorzitter KoKo: “Het erge is dat de kleuren ook wat op elkaar lijken (donkerblauw, turquoise en wit voor Circumflex, groen en blauw voor KoKo, red.). Tegendraads is wat KoKo al veertig jaar is. Anders dan traditionele verenigingen. In vijf woorden? Toegankelijk, vindingrijk, recht door zee, divers en met nadruk op gelijkwaardigheid. Dat waren de waarden veertig jaar geleden en die dragen we nog steeds met ons mee. Toen was het misschien min of meer per ongeluk. KoKo begon als commissie om het studentenleven te organiseren en is pas later een vereniging geworden. Nu vind je het door de hele vereniging terug.”

Circumflex begon in 1971 met het organiseren van kleinschalige activiteiten voor kunstacademiestudenten. Dat breidde zich steeds verder uit en met de komst van de universiteit kreeg Circumflex het karakter van studentenvereniging. “Creativiteit is nog steeds belangrijk, maar ook professionaliteit, vooruitstrevendheid en representativiteit”, zegt Van den Dungen. Het thema ‘turbulent’ slaat op de afgelopen jaren. “We hebben hoogtepunten gekend, zoals de toetreding tot het Allerheiligen Convent (het grootste studentenverband van Nederland, red.), maar ook dieptepunten zoals het overlijden van Thijs Eberson (die in november 2012 plotseling op de sociëteit overleed, red.). Nu zitten we in rustiger vaarwater, het gaat goed.”

De rol van een studentenvereniging is de afgelopen jaren veranderd, vinden de voorzitters. Was het vroeger genoeg om leuke activiteiten te organiseren voor studenten, nu zijn ze betrokken bij de stad en willen ze de student een platform bieden om zichzelf te ontwikkelen. Van den Dungen: “Bestuurservaring kun je ook elders opdoen. Maar het is het hele proces wat de studentenverenigingen hun meerwaarde geeft. Je krijgt snel een hecht netwerk van vrienden, leert makkelijk in de omgang te zijn. Dat merk je aan hoe mensen zich presenteren: verenigingsleden hebben een bepaald soort schwung.”

En de rol van de voorzitter? Heeft die veel invloed? “Je doet het maar één jaar, dus wordt iedere voorzitter toch opnieuw in het diepe gegooid”, zegt Op de Laak. Van den Dungen beaamt dat: “Je hebt van januari tot april om je stempel op de vereniging te drukken. De eerste maanden ben je aan het inwerken, na april ben je met de Inkom en je opvolging bezig. Dat maakt plannen maken voor de lange termijn de grootste uitdaging. Je opvolger moet er maar net zo over denken als jij.”

Hot item op het moment is overlast door studenten. Verschillende buurtplatforms mopperen over het aantal studenten dat in hun wijk woont en het lawaai dat dat oplevert. “Ik ben er nog niet over gebeld”, zegt Van den Dungen. “Terwijl ik daar graag over mee wil praten. Kaart ik iets aan in een algemene ledenvergadering dan heb je meteen advies van vijfhonderd studenten. Dat lijkt me makkelijker dan een studentenpanel oprichten.” Op de Laak: “Wij kunnen de ervaring delen die wij hebben in onze eigen wijk. Dat loopt heel prettig. We komen regelmatig met buurtbewoners bij elkaar en vertellen wat wij op de planning hebben staan en waar zij eventueel last van kunnen krijgen. Zijn er klachten over leden, dan kunnen ze ons daarop aanspreken. Het grote voordeel van verenigingen is dat onze leden rond 22.00/22.30 uur bij ons zijn en niet thuis gaan feesten.” Maar hoe zit het met leden die van en naar de kroeg gaan? Van den Dungen: “Je kunt niet de hele stad bij je buurtbeleid betrekken. Belangrijk is de communicatie. We proberen zo laagdrempelig mogelijk te zijn.”

Hoe zien ze hun verenigingen over tien jaar? Op de Laak: “Anders dan nu, omdat ik denk dat Maastricht als studentenstad dan heel anders is.” Van den Dungen: “Wat denk je dan dat er verandert?” Op de Laak: “Steeds meer studies zijn in het Engels. Dat levert meer internationale studenten op en Nederlanders die nog internationaler georiënteerd zijn. Wat dat betekent voor de verenigingen? We proberen niet op de feiten vooruit te lopen. Het komt zoals het komt. Er is sinds 1976 van alles veranderd en we zijn er nog steeds.” Van den Dungen: “Maastricht heeft de potentie om een nog veel grotere en belangrijkere studentenstad te worden, maar dan moet de gemeente niet alleen de universiteit als partner zien, maar ook de verenigingen.  Betrek ons bij het beleid. Zodat toekomstige studenten niet alleen voor de studie kiezen maar voor Maastricht.”

Lustrumweken

Circumflex viert het negende lustrum in de week van zondag 24 april tot en met zondag 1 mei. Gedurende het jaar had de vereniging al verschillende activiteiten, zoals een benefietwedstrijd tegen de Tilburgse studentenvereniging St Olof in het MVV stadium. Op donderdag 28 april is er een open feest voor heel studerend Maastricht. Verschillende DJ’s acte de présence in sociëteit De Kaap, tickets zijn te koop via www.lustrumcircumflex.nl.

KoKo viert het 40-jarig bestaan van 11 tot en met 21 mei. Het openingsfeest op woensdag 11 mei is voor iedereen en ook het festival op zaterdag 14 mei is vanaf 17.00 uur open voor niet-leden. Er zullen verschillende bandjes en DJ’s optreden en er zijn rondleidingen door het pand. Programma en tickets op lustrum.svkoko.nl.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)