Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Een uur na de promotie in Maastricht zit hij al weer in het vliegtuig”

“Een uur na de promotie in Maastricht zit hij al weer in het vliegtuig”

Photographer:Fotograaf: Joey Roberts/Simone Golob

Karel Leunissen geïnspireerd door Guiseppe Remuzzi

Geld aannemen van de industrie? Geen denken aan, onderzoek moet zuiver blijven! Patenten aanvragen? Nee, dat leidt af van het wetenschappelijke werk. In het Italiaanse Mario Negri Instituto van prof. Guiseppe Remuzzi draait alles om de patiënt en de zoektocht naar geneesmiddelen en therapieën. Tijd voor gezelligheid heeft hij niet.

Eind 1999 vertrok Karel Leunissen, hoogleraar interne geneeskunde in het bijzonder nefrologie, naar Bergamo voor een sabbatical bij het onderzoeksinstituut van Guiseppe Remuzzi, Beppe voor intimi. “Hij was toen al een man van wereldfaam als het gaat om de nefrologie oftewel nierziekten. Hij is professor, maar werkt niet aan een universiteit. Iedereen die in Italië in een grote kliniek werkt, noemt zich professor. Het Mario Negri is een privé-onderzoeksinstituut dat in 1960 met een legaat van de gelijknamige juwelier werd opgericht. Het is een van de topinstellingen op het gebied van nefrologie maar ook bijvoorbeeld als het gaat om bloedstolling.”

Leunissen raakte onder de indruk van Remuzzi’s wetenschappelijke aanpak. “De onderzoekers, alleen al op het gebied van nefrologie zijn het er zeker zestig, komen wekelijks bij elkaar. Resultaten van fundamenteel maar ook klinisch onderzoek worden uitgewisseld en bediscussieerd. Remuzzi treedt op als bindende factor en supervisor. Hij is heel scherp en licht de interessante zaken eruit. De sfeer is geweldig, de groep is hecht, het niveau is heel hoog. Deze mensen hebben geen hoog salaris, krijgen vaak aanbiedingen uit het buitenland, maar zij blijven.”

Ook bijzonder is de kleine kliniek die Remuzzi heeft opgericht voor patiënten met zeldzame nieraandoeningen in Villa Camozzi. “In de patiëntenkamers zie je fresco’s aan de muur. De zieken komen met hun artsen naar Italië voor onderzoek en behandeling. Soms krijgen de dokters ook colleges. Dit alles heeft ons vakgebied heel ver vooruit geholpen. Als je alleen al kijkt naar het aantal gepubliceerde artikelen van Remuzzi: 1269 in belangrijke tijdschriften.”

Niet alleen patiënten laat de Italiaan naar Bergamo komen, ook wetenschappers uit alle windstreken komen bij hem onderzoek doen. “Hij is maatschappelijk betrokken, wil de hele wereld, dus  niet alleen de westerse wereld, vooruit helpen.”

 “Zijn leven staat in dienst van de patiënt”, zegt Leunissen. En dat gaat ver. Hij probeert wereldwijd subsidies binnen te halen, maar uiteraard ook in eigen land. “Op een maandag werd ik door hem uitgenodigd om mee te gaan naar een persconferentie in de Scala in Milaan. In zijn kleine autootje. Scala-directeur Riccardo Mutti zou daar een benefietconcert voor het instituut geven met de Wiener Philharmoniker. Italianen willen zien en gezien worden, de opera zat later bomvol, er is veel geld opgehaald. Waarom moest ik mee? De beeldhouwer Antonio Pomodoro zou er ook zijn om de het concert te promoten. Ik werd aan hem voorgesteld en wat bleek: zijn vrouw was een dialysepatiënt, mijn specialisatie. Of ik hen advies kon geven?”

Remuzzi is geen gezelligheidsdier, grinnikt Leunissen, het is werken en nog eens werken. “Hij geeft al zijn tijd aan de wetenschap. Hij heeft een honoraire aanstelling aan de UM, vier wetenschappers van het Mario Negri zijn tot nog toe in Maastricht gepromoveerd onder supervisie van Beppe en mijzelf. Beppe komt dan een half uur voor de promotie in Maastricht aan. Een uur na de promotie zit hij al weer in het vliegtuig terug.”

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)