Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

"De rector moet naar studenten luisteren, niet alleen in de U-raad"

"De rector moet naar studenten luisteren, niet alleen in de U-raad"

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Wie volgt rector Luc Soete op?

Dit is de laatste aflevering van de serie over de nieuwe rector magnificus. De ontknoping nadert intussen met rasse schreden. Er ligt een voordracht bij de universiteitsraad. Wat verwachten studenten van deze bestuurder?

Stephanie Meeuwissen, zesdejaars geneeskunde: “Het is heel belangrijk dat de rector actief naar studenten luistert, en dan niet alleen in de verplichte gremia zoals de universiteitsraad. Want het onderwijs kan zich in de praktijk heel anders ontwikkeld hebben dan het ooit bedoeld was. Studenten hebben er goed zicht op. Er kan veel gemoderniseerd worden, via blended learning, e-lectures, videocolleges, dat soort dingen. Studenten leren tegenwoordig aan de hand van YouTube-filmpjes en vinden eerder informatie via google dan via het studielandschap. De nieuwe rector zou de ontwikkeling van formats kunnen stimuleren waar faculteiten dan niet zelf het wiel voor uit hoeven te vinden.

“Het pgo is allang niet meer de zevensprong, dus hoe haalt een actief lerende groep studenten in deze tijd het meeste uit de contacturen? Daar zou de rector een leidende rol in moeten spelen. Je kunt dingen uitbesteden aan de vicerector maar mij lijkt het een primaire taak van de rector om bovenop het onderwijs te zitten, en ook om in de gaten te houden hoe de plannen in de praktijk uitwerken. 

“Iets anders: het academische debat. Studenten zouden het erg waarderen als de rector dat aanzwengelt over bepaalde onderwerpen. Dat kan de actualiteit zijn, over vluchtelingen bijvoorbeeld, of dichter bij huis, de studiedruk, of het leenstelsel.”

Jeroen Moonemans, eerstejaars masterstudent International Business: “Ik verwacht van een rector vooral leiderschap bij het creëren van een gevoel van saamhorigheid binnen de universiteit. Dat je niet alleen naar school komt om te studeren, maar dat je ook een gevoel van trots hebt dat je hier studeert. Het gevoel van een community dat de faculteiten overstijgt, een UM-gevoel. De rector moet ook uitstralen wat hij zelf vindt van de UM, hoe bijzonder deze universiteit is.

“Ik ben erg actief binnen de SBE maar als student krijg je niet goed mee wat de rector doet, wat zijn verantwoordelijkheden zijn, wat zijn rol is. Hij zou meer in gesprek moeten gaan met studenten; als hij het al doet is het met een kleine groep, van de universiteitsraad bijvoorbeeld. Hij mag zichtbaarder zijn voor ons.

“Wat betreft het onderwijs, daar zie ik een rol bij het evalueren en vernieuwen van het pgo, het fine tunen naar wat studenten willen. Alles is tegenwoordig snappier, jongeren kijken vines [ultrakorte filmpjes], de concentratiespanne is korter, daar moet je op inspelen. En ook hoe je de discussie in de onderwijsgroep kunt stimuleren.”

Julia Dorenbos, derdejaars fiscaal recht: “Wat doet een rector precies? Gaat hij vooral over onderwijs en onderzoek? Het onderwijs aan onze faculteit is goed, er wordt naar de studenten geluisterd, de faculteit hamert erop dat we de evaluaties invullen, geen klachten daar. Maar wel over de bibliotheek. Bij rechten heb je veel boeken nodig, per blok snel een paar en dat kost je dan 100 à 200 euro. Als je die niet wilt kopen ga je naar de UB, alleen hebben ze daar veel te weinig exemplaren en voor de uitleen vaak nog verouderd ook. Als je rechten studeert is dat belangrijk, een boek uit 2007 is te oud. Er zijn recente exemplaren, die mag je niet lenen maar dan zijn het er maar een of twee, veel te weinig. Ik ben erg tevreden over de UM, maar dit vind ik slecht.”

 

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)