Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Nieuwe rector Rianne Letschert is jurist, jong en vrouw

Nieuwe rector Rianne Letschert is jurist, jong en vrouw

Photographer:Fotograaf: Dolph Cantrijn

MAASTRICHT. Het is een vrouw, nog net geen veertig jaar, en ze zal voor een “verandering van dynamiek” in het college van bestuur gaan zorgen, aldus de raad van toezicht. Juriste Rianne Letschert (39) wordt per 1 september de nieuwe rector magnificus van de Universiteit Maastricht.

Letschert is bij de Universiteit van Tilburg hoogleraar victimologie en internationaal recht en als zodanig specialist op het gebied van slachtofferrechten. Sinds april vorig jaar is ze voorzitter van de Jonge Akademie van de KNAW.

Decanen en universiteitsraad steunen de benoeming van Letschert, meldt de raad van toezicht, de benoemende instantie. De benoemingsadviescommissie heeft zowel interne als externe kandidaten beoordeeld aan de hand van een eerder opgestelde profielschets. Er is “met nadruk” gekeken naar geschikte vrouwelijke kandidaten. Het gewenste profiel van de nieuwe rector richtte zich op een “intellectueel” met “bestuurlijke ervaring” die zijn of haar sporen in onderwijs en onderzoek heeft verdiend. Wat dat laatste betreft, Letschert kreeg vorig jaar nog een Vidi-beurs van NWO van 800 duizend euro; die blijft in overleg met NWO in Tilburg, meldt Letschert, maar ze zal het onderzoek wel blijven superviseren. Letschert promoveerde in 2005 op een proefschrift over rechten van minderheden; een van de promotoren was oud-minister Max van der Stoel, toen hoge commissaris inzake nationale minderheden van de OVSE.

Om Rianne Letschert tot rector te kunnen benoemen moet ze eerst hoogleraar aan de UM worden. Dat zal bij de rechtenfaculteit zijn. Het bestuursreglement van de UM schrijft voor dat de rector wordt benoemd “uit de hoogleraren van de universiteit”. Die bepaling, die volgens juristen bedoeld is om te garanderen dat een rector uit de eigen gelederen voortkomt, krijgt met de komst van een externe kandidaat een nieuwe invulling. Volgens de voorzitter van de raad van toezicht, Truze Lodder, is dat geen beletsel: de raad van toezicht kiest voor de beste kandidaat, en omdat de twee andere leden van het college van bestuur, Martin Paul en Nick Bos, al uit de eigen UM-kringen stammen acht ze iemand van buiten deze keer al helemaal geen probleem.

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)