Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Festivaltijd

Festivaltijd

Het is rustig op theatergebied hier in Maastricht. Door de cultuurkaalslag van vorig jaar moest ook Het Huis van Bourgondië haar deuren sluiten. Daar experimenteerden jonge makers met verschillende vormen van theater. De toneelacademie laat steeds vaker publiek van buiten toe bij haar voorstellingen, maar dat vult het gat nog niet geheel op. Tijd dus om uit te kijken naar iets anders.

Festival Cement overleefde de bezuinigingen gelukkig wel. Dit rondreizende theater- en podiumkunstenfestival is het ene jaar in Maastricht en het andere in Den Bosch. Dit jaar (van 3 tot 6 april in Den Bosch) is onder andere de voorstelling RAUM van Studio/Mensink/Vanderbroeck te zien. Deze jonge makers studeerden aan de toneelacademie van Maastricht en werkten – hoe kan het ook anders – eerder aan voorstellingen bij Het Huis van Bourgondië.

RAUM speelt zich (zoals de titel al suggereert) af in één ruimte. Tussen de betegelde muren knippert een tl-buis. Het beeld kan zo in een horrorfilm. Iedere keer als het licht weer aanknalt lijkt er iets te zijn verandert. Ineens staat daar een jongen midden in de ruimte. En verschijnt er een tweede lichaam, dwars door de muur. Het lukt de twee lichamen maar niet om elkaar te omhelzen. Of willen ze elkaar vermoorden? Een soort van lugubere Maria Koekoek dus. RAUM is niet altijd een genot voor de zintuigen en al helemaal af te raden voor epileptici. Maar de voorstelling is conceptueel vernieuwend en raakt ook mooie thema’s zoals liefde en verlangen. De performance is vrij kort, en speelt op Cement als onderdeel van een anderhalf uur durend tweeluik. Naast RAUM spelen ook andere zuidelijke makers op Cement, zoals Nick Steur met SPLIT!. Vorig jaar maakte hij een voorstelling over stenen stapelen. Dat klinkt vaag en dat was het ook. Steur wist er toch een mooie avond van te maken. Hopelijk gaat hij dat met SPLIT! weer doen.

Marlien van Liempt

Festival Cement vindt van 3 tot 6 april plaats in de Verkadefabriek in Den Bosch

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)