Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Een filmster

Een filmster

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

En ja hoor, het is dus crisis in de hoogste gelederen. Ik zag het al aankomen toen de eerste fotootjes verschenen. Van de nieuwe rectrix. Want, even terzijde, zo heb ik het ooit geleerd op een keurig gymnasium in het midden van het land waar wij een conrectrix en een conrector en een rector hadden en iedereen keurig de juiste Latijnse geslachtsnamen bezigde in plaats van dat modieuze politiek correcte gedoe dat je alleen nog maar directeuren hebt en nooit meer een heuse directrice. Nou ja, dat is Frans, maar daar geldt hetzelfde. Dat de nieuwe dame zich overigens 'mevrouw de rector' liet noemen in onze regiokrant moet een vergissing zijn. Een beginnersfoutje.

Terug naar de crisis. Germanicus sprak me niet aan op de parkeerplaats, wat hij gewoonlijk doet als hij er zijn bestelautootje neerzet en ik daar mijn dagelijkse inspectierondje per fiets doe. Nee, hij belde me thuis. Thuis! Op vrijdagavond, ik schrok me een hoedje. "Albert, jai moes mai hilfen!" Een heel verhaal, ik kon er eerst geen touw aan vastknopen, zeker niet door alle linguïstische buitelingen waar hij bij grote opwinding steevast in vervalt. Maar uiteindelijk kwam er toch iets coherents uit. Het zat zo: Germie's wederhelft had nooit enige verdenking gekoesterd jegens mannie als het aankomt op zwakheid vis à vis verleidelijke dames in de directe werkomgeving. (Die zijn er ook niet zo veel, kan ik veilig melden. Bij ons op de Berg regeert de degelijkheid, godzijdank.) Maar nu had ze de nieuwe collega even gegoogled, in de volle wetenschap dat Germie zelf in de sollicitatiecommissie zat en zijn gewicht zeker in de schaal had gegooid. Sterker, zonder zijn ja kwam geen enkele kandidaat erdoor, zo veel was haar wel duidelijk. Ze wist ook dat hij nu wel eens iets vrolijkers om zich heen wilde hebben dan een Brusselse econoom op leeftijd met een kalend kruin. Maar dit was wel héél erg übervrolijk! Een fris blondje, ja bijna een filmster! En dus had Germie de wind van voren gekregen. Hij bezweek er nagenoeg onder. Of ik daarom mijn alom geroemde diplomatieke en probleemoplossende vermogens niet wilde inzetten ten huize van de voorzitter?  

Ik legde, geheel confuus, de telefoon neer, keek mevrouw B. aan en wilde net gaan vertellen wat me nu was overkomen toen het gerinkel opnieuw begon. Nu was het de vicevoorzitter. De volgens velen stabiele kracht in het college, de man die er voor zorgt dat het dagelijkse bestuur niet vierkant draait, getrouwd met een kunstenares nota bene dus ruimdenkendheid troef, zou je zeggen. Maar ook daar waren de echtelijke spanningen hoog opgelopen! Eega was bang dat haar eigenste vicevoorzitter nu nog vaker zou gaan ‘overwerken’ en dat er nog meer meerdaagse ‘werkbezoeken’ voor het voltallige college naar obscure zusterinstellingen in nog obscuurdere werelddelen zouden worden georganiseerd. Protest, uitleggen dat hij niets met welke rector dan ook te maken had, het hielp niet, zei hij, ze was en bleef furieus, en verdrietig. En dat laatste was hij nu ook.

Nog confuser dan eerst wendde ik me tot mevrouw B. en deed haar de pas gevoerde conversaties haarfijn uit de doeken. Ze fronste, kneep haar ogen toe, haar mondhoeken zakten in de verachtende stand, haar hoofd liep langzaam steeds roder aan. Kortom: onweer. Dat meteen losbarstte: “Wee je gebeente, Albert Bergbroeder, als jij het flikt om hier een stukje over te schrijven! Het persoonlijke leed van je bazen, daar blijf je met je gore klerkenpoten vanaf! En zeker geen seksistische opmerkingen over een langbenig blondje, want ik zie je alweer je lippen aflikken bij zo’n onderwerp!”

Ik sputterde tegen dat ik helemaal nog niet wist of ze langbenig was, maar het mocht niet baten. “ALBERT B.! Als jij het waagt een ranzig stukje te fabriceren over deze ongetwijfeld zeer competente jongedame die ook niet kan helpen dat ze blond is, dan kom je er niet meer in! Begrepen?”

 

Albert Bergbroeder

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: