Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Van nieuwe rector wordt frisse inbreng verwacht

Van nieuwe rector wordt frisse inbreng verwacht

Photographer:Fotograaf: Dolph Cantrijn

Volgens de voorzitter van de raad van toezicht Truze Lodder heerst er “vreugde alom” en “stroomden de felicitaties binnen” na de bekendmaking van de benoeming van een nieuwe rector. Het is de Tilburgse hoogleraar victimologie en internationaal recht Rianne Letschert

“Ze belde me op, twee dagen voordat de benoeming publiek zou worden gemaakt. Gewoon, om me op de hoogte te stellen. Ik moet zeggen, ik was behoorlijk verbaasd.” Aan het woord is em. prof. internationaal recht Theo van Boven. Verbazing dat er iemand van buiten de UM tot rector werd benoemd, maar ook over de persoon in kwestie, een vrouw, slechts 39 jaar oud; allemaal dingen die hier in Maastricht nog niet eerder zijn vertoond.

Van Boven vindt het “een interessante en ook een goede keuze”. Hij kent Letschert al langer. Als VN-functionaris en als wetenschapper heeft Van Boven een rijke carrière achter de rug op het gebied van de mensenrechten en slachtoffers van schending daarvan, een terrein waarop ook Letschert zich beweegt. Zij is een van de spilfiguren in het Victimologisch Instituut van de Universiteit van Tilburg. Van Boven: “Ze vroeg me een paar jaar geleden om samen met haar een hoofdstuk in een boek te schrijven over dit onderwerp. Ook toen ze hoogleraar werd ben ik nog geraadpleegd. En ik heb haar meermalen lezingen horen geven, in Marburg, in Leuven eind vorig jaar nog. Ze brengt het goed over het voetlicht, ze is daadkrachtig en ook zakelijk, ze weet hoe ze haar plannen en ideeën verder kan brengen. Ambitieus is ze ook wel, ze kijkt wat haar kansen zijn, is carrièrebewust. En heel open en heel verstandig, niet alleen intelligent maar ook wijs.”

Hoogleraar Europees privaatrecht Jan Smits kent haar enigszins uit de tijd dat ook hij in Tilburg werkte, aan dezelfde faculteit. Hij denkt en verwacht dat Letschert het belang van “vrije” wetenschap zal steunen, “het volgen van de eigen intellectuele interesse, daar staat ze pal voor, dus niet alleen het geprogrammeerde onderzoek.” Verder vermoedt hij dat ze een “frisse wind zal laten waaien in de UM, ook op de Berg”.

Hoogleraar huisartsgeneeskunde Job Metsemakers benadrukt eveneens het “verfrissende” element in deze benoeming. “Nee, ik denk niet dat het een handicap is dat ze van buiten komt en deze universiteit niet kent. Binnen een half jaar is ze ingewerkt. En als ze op moet treden bij conflicten is het misschien wel eens goed dat het niet iemand is die weet hoe de hazen hier lopen, die niet weet wie wat doet en welke trucs altijd worden ingezet. Zij kan zeggen: leg het me nu maar eens uit, in gewone mensentaal en niet in jullie jargon.”

Mariëlle Heijltjes, hoogleraar managerial behavior en zelf de afgelopen maanden veelvuldig in Observant door collega’s als goede rectorskandidaat naar voren geschoven, is het daar mee eens: “Liever een buitenstaander met een open houding dan een interne figuur voor wie de eigen faculteit tot dan toe de hele wereld was.” Ze is blij met Letschert, die ze toevallig kort voor de benoeming zag optreden bij een conferentie. “Dat ze vrouw èn jong is betekent dat ze een ander perspectief inbrengt in het college van bestuur. Je wereldbeeld wordt immers bepaald door wie je bent. Ze zal bijvoorbeeld een andere blik hebben op zoiets als digitaal leren, dan ouderen. En door haar voorzitterschap van de Jonge Akademie van de KNAW heeft ze een link met een groep jonge wetenschappers en nieuwe wetenschapsgebieden. Verder vind ik het ook goed dat de UM zo’n stap aandurft, een jonge vrouw van buiten benoemen: daarmee laat je zien dat je vernieuwing serieus neemt.”

In Tilburg, zo weet de columnist van universiteitsblad Univers Henk Strikkers, is de teleurstelling over het vertrek van Letschert aanzienlijk. Strikkers schreef een blog, opende met “Verdomme Rianne”, om verderop te vervolgen met: “We waren zo trots op je, Rianne. Je was een echte Tilburgse powervrouw, waar we er maar zo weinig van hebben.” Telefonisch meldt hij deze week heel veel instemmende reacties gekregen te hebben, vooral van docenten uit de rechtenfaculteit, en zelfs, via via, van de rector aldaar.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)