Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Update - Artikelen voormalig UM-hoogleraar ingetrokken

Update - Artikelen voormalig UM-hoogleraar ingetrokken

MAASTRICHT. Er zijn twijfels over de wetenschappelijke betrouwbaarheid van drie artikelen van James Hunton, een voormalige Amerikaanse professor accountancy die onder meer aan de universiteiten van Rotterdam en Maastricht heeft gewerkt. Dat schrijft de VSNU, de Vereniging van Nederlandse Universiteiten, afgelopen dinsdag na onderzoek van een Commissie Wetenschappelijke Integriteit. Al eerder lag Hunton onder vuur. Rotterdam en de Amerikaanse Bentley University, Huntons 'thuisuniversiteit', hoorden al klachten in november 2012. De Maastrichtse School of Business and Economics heeft toen onderzoek gedaan naar zijn oratie, een begeleid proefschrift en een artikel, maar concludeerde dat er geen sprake is van datamanipulatie. 

Het onderzoek van de VSNU richtte zich op drie artikelen gerelateerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam waar Hunton van 2009 tot 2012 parttime werkte. Inmiddels zijn deze artikelen al teruggetrokken door de tijdschriften op basis van eigen onderzoek.
De VSNU-Commissie Wetenschappelijke Integriteit stelt dat Hunton de “principes van goed wetenschappelijk onderzoek” heeft geschonden. Ze twijfelt aan zijn wetenschappelijke betrouwbaarheid omdat hij weigerde mee te werken aan het onderzoek en geen ruwe data gaf. De coauteurs hebben wel gereageerd maar konden geen data overleggen. Overigens wordt hen niets kwalijk genomen, schrijft de commissie, waarmee ze het standpunt van de uitgevers van de tijdschriften onderschrijft. Die stellen dat er geen bewijs is dat Huntons coauteurs op de hoogte waren van of betrokken waren bij zijn wangedrag.
Het is niet voor de eerste keer dat Huntons artikelen worden teruggetrokken. Het balletje ging rollen toen de Erasmus Universiteit Rotterdam en Bentley, de thuisuniversiteit van Hunton in Massachusetts, op 12 november 2012 een schriftelijke klacht ontvingen over zijn manier van wetenschap bedrijven. Niet veel later kwam daar een tweede klacht bij. Hunton werd ermee geconfronteerd en nam ontslag bij Bentley vanwege privé- en gezondheidsredenen. Bentley University stelde een onderzoek in en concludeerde in 2014 dat er in minimaal twee publicaties (in The Accounting Review en in  Contemporary Accounting Research) sprake is van datafabricage en wetenschappelijk wangedrag. Hunton bleek de enige auteur die toegang had tot de originele data. Hij vertelde zijn medeauteurs dat hij ze niet kon delen omdat hij vertrouwelijke afspraken had gemaakt met zijn bronnen, onder meer accountantskantoren. Er zijn ook geen kopieën van ingevulde vragenlijsten gevonden. Werden er al mogelijke partners gevonden in zijn documenten, dan bleek dat er nooit was samengewerkt met Hunton.

Aan de Universiteit Maastricht sprak Hunton op 15 oktober 2004 zijn inaugurele rede uit: ‘Computers, commerce and control’. Hij was promotor van tenminste één Maastrichtse promovendus.
James Huntons ‘Maastrichtse’ output is zeer beperkt, zegt Roger Meuwissen, vakgroepvoorzitter van Accounting & Information Management (SBE). Hij heeft één artikel gepubliceerd met auteurs die destijds verbonden waren aan de Universiteit Maastricht: Martin Carree (UM), Mohamed Gomaa (nu Suffolk University) en Eddy Vaassen (nu Tilburg University) in het International Journal of Accounting Information Systems. “Hier hebben de medeauteurs niet kunnen vaststellen dat er sprake is van datamanipulatie door James Hunton.” Ook het tijdschrift heeft het artikel niet teruggetrokken. 

Volgens de website Retraction Watch zijn inmiddels dertig artikelen teruggetrokken waarvan Hunton hoofd- of medeauteur was – het grootste deel op verzoek van de American Accounting Association die spreekt van een “patroon van wangedrag”.

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: