Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Iedere zin van haar papers is goed”

“Iedere zin van haar papers is goed”

Photographer:Fotograaf: Joey Roberts/Simone Golob

Alexander Brüggen geïnspireerd door Joan Luft

Een heldere denker die constructief en duidelijk feedback geeft, maar ook zelf heel goed tegen kritiek kan. Zo leerde Alexander Brüggen, universitair hoofddocent bij accounting en informatiemanagement, Joan Luft, emeritus hoogleraar aan de Michigan State University, kennen tijdens de twee projecten die hij samen met haar deed.

“Ze is ontzettend slim, heel vriendelijk en heeft totaal geen allures. Ze is breed geïnteresseerd, dat merk je als je met haar praat. Het gaat niet alleen over het werk. Dat vind ik belangrijk. Met mensen die alleen leven voor onderzoek heb ik medelijden, het is inspirerend als iemand verschillende passies heeft”, zegt Brüggen. Hij leerde Joan Luft kennen toen hij, net aio-af, in 2007 voor een half jaar naar Michigan State University ging. “Ze is een expert in haar vakgebied en heel collegiaal. Van hiërarchie merk je niets bij haar. Totdat het in een gesprek tot je doordringt hoe slim ze is.”

Brüggen en Luft deden samen onderzoek naar de vraag in hoeverre afdelingen die strijden om een deel van het budget foutieve informatie verstrekken aan degene die over de geldverdeling gaat. “Het bleek dat als de competitiviteit heel intensief is, de informatie correct is. De kans dat we geld krijgen is zo klein, het heeft geen zin om de zaken mooier voor te doen dan ze zijn, denken mensen dan. Is er geen competitie, dan liegt er ook niemand, waarom zou je. Maar is er een beetje strijd om het geld – wat bij de meeste bedrijven zo is – dan wordt er veel onjuiste informatie verstrekt.”

Tijdens de samenwerking raakte Brüggen onder de indrukvan Lufts manier van schrijven. “Haar papers zijn fijn om te lezen, ik denk ook begrijpelijk voor een buitenstaander. Iedere zin is goed. Ze redeneert heel helder en nauwkeurig en werkt zeer systematisch en goed doordacht. Ze heeft me geleerd de argumenten in een logische volgorde te zetten, om van droge data een mooi verhaal te maken. Het gevaar bij een paper is toch dat je een soort opsomming maakt.”

Heeft Luft ergens kritiek op, dan is ze daar duidelijk in. “Fout is fout, ze is heel direct, maar ook heel constructief. Dat is een combinatie die je niet vaak ziet. Ze helpt je om wel de goede aanpak te vinden. Zelf kan ze ook goed met kritiek omgaan. Ze bekijkt het van een afstand, neemt het niet persoonlijk op en weet het soms zelfs in haar voordeel te draaien. Deels is het reviewen van papers natuurlijk een spel en zij speelt het mee.”

Hun tweede onderzoek samen is onlangs afgerond. “We hebben gekeken naar de financiering van meerjarige projecten. Bedrijven laten managers vaak rouleren, de een geeft geld voor het eerste jaar, een ander eventueel voor het volgende jaar. Het idee is dat dit controlerend werkt. Maar omdat projectleiders weten dat de kans dat ze het tweede jaar weer geld krijgen kleiner is, geven ze bij de presentatie in het eerste jaar foutieve informatie om dan extra budget te krijgen.” Omdat Luft afgelopen zomer met emiraat ging, is de samenwerking hiermee tot een eind gekomen.

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)