Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Als er brand uitbreekt, zou ik alleen mijn boeken redden”

“Als er brand uitbreekt, zou ik alleen mijn boeken redden”

Photographer:Fotograaf: Meike de Boer

Oost, West, thuis best

Een lange, donkere wenteltrap leidt naar het 18e-eeuwse appartement van de 23-jarige Xavier Stassen, dat hij deelt met zijn jongere broertje. Aan de ene kant kijken ze uit op de rechtenfaculteit en aan de andere kant op een oude kerk. Als Stassen naar college moet, hoeft hij alleen maar de straat over te steken.

Toen Stassen in het derde jaar van zijn bachelor Rechtsgeleerdheid zat, kochten zijn ouders het appartement voor hem en zijn broer. Midden in het centrum van Maastricht en recht tegenover de faculteit waar hij dagelijks moest zijn. Inmiddels volgt hij daar de master Forensica, Criminologie en Rechtspleging.

Vanuit zijn slaapkamer kun je met een open trap op een tussenverdieping komen, waar Stassens broer slaapt. Aan de houten balken tegen het plafond hangt een net pak. Op zijn bureau liggen wettenbundels van verschillende uitgevers. Daarboven hangt een tekening van een rechtbank. “Mijn vader is advocaat en had de tekening op zijn kantoor hangen. Hij gaf hem aan mij.” Stassen wist al vanaf zijn tiende dat hij rechten wilde studeren. Toch wil hij niet per se zijn vader achterna. “Ik weet nog niet wat ik wil worden. Misschien wil ik wel op een universiteit werken.”

Als Stassen geen rechten was gaan studeren, had hij waarschijnlijk geschiedenis gedaan. Aan de dikke, stenen muur hangt een tekening van Rome en in de hoek staat een Grieks vaasje. Overal in zijn slaapkamer liggen geschiedenisboeken. “Als er brand uitbreekt, zou ik alleen mijn boeken redden.”

Tussen de lectuur naast het bed valt een lichtgevende cirkel op. “Dat is mijn wekker. Hij geeft licht, waardoor ik op een natuurlijke manier gewekt word. Dat is fijn wakker worden.” En dat heeft Stassen wel nodig. Hij staat erom bekend dat hij altijd te laat op college is. “Omdat ik zo dichtbij woon, zet ik mijn wekker veel te laat.”

Als hij iets mocht veranderen, zou Stassen het appartement wat persoonlijker maken. De meeste meubels hebben ze gekregen en de woonkamer is gedecoreerd met Ikea-schilderijtjes van wereldsteden. “Als ik een keer tijd heb, zou ik graag filmposters ophangen van James Bond en The Godfather. Maar om de een of andere reden komt het er nooit van.”

Eigenlijk mist Stassen soms wel de gezelligheid van een studentenhuis. Hiervoor woonde hij nog bij zijn ouders in Meerssen. “Ik zou best willen weten hoe het is om huisgenoten te hebben. Maar ik zit hier natuurlijk wel heel fijn. En ga ik weg, dan moet ik natuurlijk zelf huur gaan betalen.”

Meike de Boer

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

2018-06-25: Harry Timmermans
Beste Xavier,

ben zeer geïnteresseerd in je verdere verhalen hoe het je vergaan is sinds je tijd op het Stella Maris College.
Zou je contact met me willen opnemen, je weet wel, met je oud-docent geschiedenis?

met vriendelijke groet,
Harry Timmermans, docent Stella Maris College

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)