Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Tragiek van het dierenpark

Tragiek van het dierenpark

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Een tijdje terug las ik over de plannen voor een nieuw dierenpark in Emmen. Die plaats heeft sinds enkele tientallen jaren een bijzondere zoo. Opgericht in een tijd dat het besef doorbrak dat dieren zoveel mogelijk in hun natuurlijke staat getoond dienen te worden. In Drenthe had men niet de last van een al bestaande dierentuin vol kooien in een binnenstad. Ruimte zat om landschappen te scheppen en de dieren te spreiden. Op de duur kreeg Emmen last van de wet van de remmende voorsprong. Alle oude kooientuinen en bestaande parken zijn allang richting ‘natuurlijke omgeving’ veranderd. Met de Gaia Zoo in Zuid Limburg als prachtig voorbeeld. Dus ontstond het idee van Wildlands Adventure Zoo Emmen. “Je reist er in één dag door de jungle, de savanne en het poolgebied. Oog in oog met wilde dieren zul je er spannende avonturen beleven.” Emmen is nu een tijdje open. De zoo is uitvoerig geprezen. Nu blijkt helaas het publiek ontevreden. Men ziet er veel te weinig dieren.

Die reactie is een schoolvoorbeeld van, deftig gezegd, de tragiek van het menselijk handelen. Men streeft het schone, het mooie, het ware, het betere na. Tegelijk treden bijwerkingen op die je niet kunt voorkomen. Om te beginnen roepen de pretenties van Emmen bij het publiek het beeld op van de BBC-films over de natuur. Alles even prachtig, spannend, uitvergroot en dichtbij. Bovendien, never a dull moment. Die televisiewereld bestaat niet. Of hoogstens gedurende korte tijd. Onder natuurfotografen en – filmers heerst allang een richtingenstrijd. Is het toegestaan om voor mooie plaatjes en spannende jachtpartijen de natuur naar je hand te zetten, op te blazen, in te korten. Een wonderlijk dilemma. Voor Emmen geldt: wat de televisie aan natuurvertier vertoont, kan een park in Drenthe onmogelijk bieden. De dagtoerist krijgt zelden of nooit een beeld voor zijn camera zoals dat een gevierd filmer lukt.

De oorzaak daarvan is even simpel als verrassend. Dieren, vooral veel grote imponerende dieren, doen voornamelijk niets. Ze moeten rusten om hun eten te verdouwen en om een volgende topprestatie in de strijd om het bestaan te leveren. Joop Zoetemelk heeft het goed begrepen: de Tour de France wordt in bed gewonnen. Achttien uur nietsdoen en dan er tegen aan. Voor elk type dierenpark betekent dat: zorg ook dat er gevoederd wordt en dat het publiek daar vlak bij kan komen.

Hans Philipsen

 

 

Hans Philipsen is oud-rector van de UM

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: