Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Van wolken fruitvliegen tot woeste douchesessies

Van wolken fruitvliegen tot woeste douchesessies

Boekenrecensie: Tranen van een huisbaas

Of ze haar dwergkonijntje mocht meenemen, vroeg een nieuwe huurster aan huisbaas Ton Koene. Prima, zei Koene, als ze maar goed voor het beestje zou zorgen en niemand er last van had. Als op de dag van verhuizing twee dwergkonijntjes naar binnen huppelen, kijkt hij even op maar ruikt nog geen onraad. Tot hij op een nacht wakker wordt – Koene woont onder het studentenhuis – van rare geluiden. Een woeste jacht door het bovenhuis levert elf konijnen op.

Het is niet het vreemdste verhaal uit Tranen van een huisbaas, het boek dat Koene schreef over zijn belevenissen als kamerverhuurder. Vijftien jaar ervaring levert een hoop leuke anekdotes op. Zo was er de studente die graag boven op het dak ging zonnen. Behendig klom ze uit het raam via de regenpijp omhoog. Compleet naakt, anders krijg je streepjes natuurlijk. De werknemers van het kantoor dat op het dak uitkijkt, vonden het prima. Gratis lunch-entertainment.

Ook de huurster die met haar nieuwe liefde door de glazen deur van de douche viel tijdens een gezamenlijke douchebeurt, zal Koene niet snel vergeten.

Behalve dit soort opvallende gebeurtenissen, beschrijft Koene ook het dagelijks leed van een huisbaas. Huurders die niet op tijd betalen en daar allerlei smoezen voor hebben. “Mijn mobiel is gestolen en ik moest echt een nieuwe kopen, want ik kan niet zonder.” “De pinautomaat heeft mijn bankpas ingeslikt.” Geluidsoverlast. “Feestjes gaan altijd zo: Je begint met het normale geluidsniveau van 3, draait het ieder uur een tikje omhoog en om vier uur ’s nachts schalt de muziek op maximale sterkte.”  En natuurlijk viezigheid. “Het eerste wat ik zag toen ik de deur opende, was een onnoemlijk grote dikke luidruchtige wolk fruitvliegen.”

Koene wilde met zijn boek de andere kant van het verhaal laten zien. “Kamerverhuurders worden vaak gezien als lui, die veel en het liefst zo snel mogelijk geld willen verdienen over de ruggen van hun huurders”, schrijft hij in de inleiding. Wat mensen volgens hem vergeten is “wat een verhuurder moet doen en laten om het bewoners naar de zin te maken.”

Een goed beeld van het leven als huisbaas geeft Koene zeker. En dat hij er ondanks alles nog altijd plezier aan beleeft, spreekt ook duidelijk uit de tekst. Jammer is de af en toe wat moralistische toon die er insluipt. Ook zonder dat hij het zelf zegt, is het duidelijk dat Koene een huisbaas is die veel voor zijn huurders overheeft.

Koene heeft een grappige schrijfstijl, die wel baat had gehad bij meer eindredactie. Slordigheidsfoutjes als ‘verassend’ en niet lekker lopende zinnen als ‘het gevolg van zo’n persoonsverwisseling kan namelijk ook gevolgen hebben voor je werkkring kwam ik later achter’ doen afbreuk aan wat verder een herkenbaar en vlot boek is voor iedereen die op kamers woont of heeft gewoond.

'Tranen van een huisbaas' is te verkrijgen via Bookscout.nl

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)