Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Geen datamanipulatie in Maastrichtse artikel

Geen datamanipulatie in Maastrichtse artikel

MAASTRICHT. “Er is geen enkel, maar dan ook geen enkel probleem” met betrekking tot publicaties of andere vormen van samenwerking tussen James Hunton en Maastrichtse onderzoekers. Dat zegt Philip Vergauwen, decaan van de School of Business and Economics over de frauderende Amerikaanse professor accountancy die van december 2002 tot en met maart 2009 een parttime aanstelling had aan de Universiteit Maastricht. Zijn Maastrichtse ‘output’ is zeer beperkt en “niet besmet”, concludeert ook vakgroepvoorzitter Roger Meuwissen.

James Hunton kwam vorige week onder vuur te liggen. Toen stelde de VSNU, de Vereniging van Nederlandse Universiteiten, na onderzoek van een Commissie Wetenschappelijke Integriteit, dat ze twijfelt over de wetenschappelijke betrouwbaarheid van drie artikelen die gerelateerd zijn aan de Erasmus Universiteit Rotterdam waar Hunton werkte van 2009 tot 2012. Inmiddels zijn deze artikelen teruggetrokken door de tijdschriften op basis van eigen onderzoek.
“Voor ons is het geen nieuws, in die zin dat we al in 2012 op de hoogte waren van beschuldigingen aan het adres van Hunton”, reageert Roger Meuwissen, vakgroepvoorzitter van Accounting & Information Management aan de Universiteit Maastricht.

In november 2012 ontvingen Huntons vaste werkgever Bentley University in Massachusetts en de Rotterdamse universiteit een eerste klacht over een artikel van Hunton in The Accounting Review. Bentley University begon een onderzoek.
De Maastrichtse School of Business and Economics volgde de casus en besloot Huntons Maastrichtse output onder de loep te nemen – hij was er immers ruim zes jaar hoogleraar geweest. Het ging om zijn oratie uit oktober 2004, een proefschrift waarvan hij copromotor was, en één artikel. Dat laatste – Decision aid reliance – was gepubliceerd in het International Journal of Accounting Information Systems met (oud)Maastrichtse medeauteurs Mohamed Gomaa, Eddy Vaassen en Martin Carree. “Zij hebben niet kunnen vaststellen dat er sprake is van datamanipulatie”, zegt Meuwissen.
Martin Carree, professor of Industrial Organization aan de Universiteit Maastricht, vindt de zaak “heel teleurstellend en treurig. Ik ken Hunton nauwelijks, kom ook uit een ander vakgebied, heb hem een paar keer gesproken toen hij hier werkte. Toen de dataverzameling al achter de rug was, ben ik bij het artikel betrokken, voor de methodiek. Ik heb de data wel gezien en vragen gesteld, maar ik kon er niets vreemds aan ontdekken.” Het ging hier om een web based experiment, uitgevoerd in 2005 aan een Amerikaanse universiteit onder studenten.
“Gomaa was degene die vooral bij de dataverzameling was betrokken, hij heeft het experiment geprogrammeerd en online gezet. Hij is ervan overtuigd dat het geen vervalste data kunnen zijn.”
Toch blijft de vraag of het totaal onmogelijk is dat Hunton heeft gefraudeerd. “Lastige vraag. Het is nauwelijks voor te stellen en ook geen bewijs voor, maar niet helemaal uit te sluiten, dat Hunton achter zijn computer zelf antwoorden heeft ingevuld. We hebben onze conclusies aan Bentley University en het International Journal of Accounting Information Systems voorgelegd, de beslissing was aan hen. Zij vonden het betrouwbaar genoeg. Het artikel is niet teruggetrokken.”
Hunton verdween van de aardbodem toen de eerste tekenen van fraude aan het licht kwamen. Carree: “Hij had naam als een goed onderzoeker, had een dusdanig CV dat hij helemaal niet hoefde te frauderen met data, maar net als Stapel is hij toch ernstig de fout in gegaan.”  
Volgens de website Retraction Watch zijn inmiddels meer dan dertig artikelen teruggetrokken waarvan Hunton hoofd- of medeauteur was – het grootste deel op verzoek van de American Accounting Association die spreekt van een “patroon van wangedrag”.

 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: