Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

www.maastrichtuniversity.nl

www.maastrichtuniversity.nl

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Nieuwe website

MAASTRICHT. “Jullie zullen zien, we gaan dadelijk live en vijf minuten later barst de shitstorm los.” Leuk is het niet, al die kritiek, maar “they care”. Bernadette Jansma spreekt op woensdagochtend 18 mei de menigte toe in Brasserie Tapijn, vlak voordat de nieuwe website van de Universiteit Maastricht de lucht in gaat. Volgens Jansma, decaan van de faculteit psychologie en neurowetenschappen en voorzitter van de stuurgroep van het UM-webproject, is er lef nodig om door te zetten in een onzekere en dynamische IT-omgeving. Ze refereert aan het verhaal van haar oom. “Ik ben opgegroeid aan de grens van West- en Oost -Duitsland. Een oom, uit de voormalige DDR, vertelde ons op een dag dat hij een huis wilde bouwen. Hoe ga je dat doen, wilden wij weten. Er was al vijf jaar geen cement meer te krijgen en om aan bakstenen te komen moest je op een wachtlijst. Mijn oom zei: ‘I don’t care. Ik ga bouwen.’ Het huis kwam er en staat er nog steeds.”
Met het loslaten van tientallen ballonnen is de UM verlost van het oude logge monster waarop vooral de laatste jaren de nodige kritiek kwam. Bezoekers raakten meer dan eens verdwaald in een brij aan informatie.
De nieuwe site. Wat is er niet veranderd? De URL, de tweetaligheid en de huisstijl (blauw met het logo van de Universiteit Maastricht). Wat is er anders na twee jaar buffelen? De site is ‘dunner’ met zo’n vierduizend in plaats van 55 duizend pagina’s. En niet onbelangrijk: bezoeker-gestuurd. “Niemand gaat voor de lol naar onze website, er is altijd een reden, en voor een aankomend student is die anders dan voor een alumnus of donateur”, zegt projectleider Manon Gorissen.

Opvallend is het vele beeldmateriaal, het slow news op de homepage en aparte rubrieken voor onderwijs, onderzoek, nieuws en evenementen en zelfs voor Life@UM (sporten, werken, huisvesting). Ook support is eruit gelicht met een maandelijkse top 5 aan vragen van studenten en medewerkers. Trots is Gorissen op de manier waarop onderwijs, het personeel en onderzoek met elkaar zijn verweven. Wie naar een bacheloropleiding gaat, kan een overzicht krijgen van alle vakken. Met één oogopslag is de blokcoördinator duidelijk waarvan weer met één klik alle personeelsinformatie en publicaties zichtbaar worden. “Samen met ons is de bibliotheek een eigen project gestart, PURE, waarin de publicaties van onderzoekers zijn geregistreerd. Dat hebben we aan de website kunnen koppelen.”
Iedere opleiding biedt “eerlijke” informatie, onderstreept Gorissen. De rankings van Elsevier zijn zichtbaar, en met Studiekeuze 123 als bron is onder meer de studenttevredenheid weergegeven, het aantal eerstejaars en hoeveel procent er na één jaar doorgaat naar het tweede. Bovendien vertellen studenten in een video wat ze van hun studie vinden en wat er eventueel beter kan. “Die kritische noten horen erbij. We willen geen pr-verhaal.”

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)