Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“€ 39 is nog aan de lage kant”

Hoge huurprijzen

MAASTRICHT. Drie op de vier studenten betalen te veel huur, stelt de Landelijke Studenten Vakbond op basis van het wettelijk puntensysteem voor huurprijzen. De gemiddelde huurprijs is in Maastricht €343,91, terwijl er gemiddeld €305,23 gevraagd zou mogen worden volgens het puntenstelsel. Een verschil van bijna €39. In vergelijking met andere studentensteden als Amsterdam en Utrecht valt de situatie in Maastricht echter nog mee.
De LSVb heeft een website waarop studenten kunnen nalopen of hun huur wel klopt: www.checkjekamer.nl. Ieder jaar komt de bond met cijfers. Vorig jaar, zegt Rick Blezer, coördinerend jurist van de Maastrichtse Housing Helpdesk, ging het om zo’n €25 euro. “Je ziet dat er een stijging is, maar eerlijk gezegd denk ik dat die € 39 nog aan de lage kant is, ik denk eerder aan € 45 per maand of meer.”
In Maastricht wordt een derde van de studentenkamers en appartementen verhuurd door corporaties. “Dan mag je er vanuit gaan dat er niet exorbitant te veel wordt gevraagd, soms misschien wel te weinig”, zegt Blezer. Twee derde is in particulier bezit; daar zitten vaak de hoge huurprijzen. “Ik kom studenten tegen die soms €100 te veel betalen per maand.” Studenten accepteren vaak hun huurprijs omdat ze vinden dat ze in een prima buurt wonen en zich baseren op wat andere studenten betalen, meent Blezer. “Maar een prijs mag je niet berekenen op basis van marktwerking. In Nederland hebben we een wettelijk puntensysteem.”
De LSVb plaatst zelf wel een paar kanttekeningen bij de uitkomsten, schrijft het Hoger Onderwijs Persbureau. Wie de check invult, heeft misschien al het vermoeden dat de huurprijs te hoog is. Dat kan de uitkomsten vertekenen. Van de 2700 respondenten kwam maar 2,7 procent uit Maastricht.

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: