Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Weg met de vergrijzing

Weg met de vergrijzing

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Het wil in ons deel van de wereld maar niet lukken om de toename van de levensverwachting tot staan te brengen. Wat in de politiek ook wordt verzonnen aan bezuinigingen, niets helpt. Vorige week nog konden we lezen dat in deze eeuw, in zestien jaar, de levensverwachting van luitjes zoals ik met vijf jaar zou zijn toegenomen. Schrikbarend toch. Het betekent dat ik dit jaar ruim drie maanden mag bijschrijven op weg naar het einde. De reactie zal niet mals zijn: pensioenkorting, minder voorzieningen in de zorg, opheffing van bushaltes en brievenbussen. En niet te vergeten: alles online en digitaal. Waarom zal het ook dan niet lukken de sterftecijfers te verhogen?

Op het gebied van de medische wetenschap gaan de ontwikkelingen zo snel dat veel levensbedreigende aandoeningen behandeld kunnen worden en door medicijnen en leefregels beheersbaar zijn. Mijn stukje kan ik daardoor ook schrijven. Succes in de zorg is maar de helft van het verhaal. Wij leven anders en ‘duurzamer’ dan vroeger. Roken, drinken, schranzen, lekker niks doen, om me daartoe te beperken, zijn niet meer wat ze geweest zijn. De tweedeling tussen de zittende dooreters en de bewegende duurzamen valt elke dag meer op. Heel recent presenteerden onderzoekers de beste voorspellers om de 100+ te halen: veel bewegen en minder eten.

Dames en heren politici en beleidsmakers, hoe moet dat nu verder? De kosten rijzen de pan uit. Er ontstaan ondanks of dankzij al het bewegen steeds grotere financiële en aanverwante problemen. Zelfs de op de godsdienst veroverde mogelijkheid van euthanasie binnen de medische zorg biedt weinig soelaas. Misschien kunnen we nog luitjes overhalen om het leven te verlaten omdat ze vinden dat het zo wel mooi en welletjes is. De politiek meent op initiatief van Pia Dijkstra van D66, dat het weer tijd wordt om de ‘zelfmoordpil’ te bepleiten. Een dwaas luchtkasteel omdat de staat dat alleen kan regelen als er een goedkeurende instantie denkbaar zou zijn. Aangezien de artsen terecht deze rol afwijzen, en burgers geen volkscommissaris of dorpsoudste zullen accepteren, verhuist het voorstel ongetwijfeld naar een nieuwe breed samengestelde commissie. Die zal dan wel subsidie krijgen van de pensioenfondsen, de minister van Financiën en de Bond van Erfgenamen. Mevrouw Dijkstra, in orthodoxe kringen zegt men wel: er bestaat geen gemakkelijk te verkrijgen genade. Zeker niet bij het afscheid uit het leven.

Hans Philipsen 

 

Hans Philipsen is oud-rector van de UM

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)