Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Een mannenverslindster zonder scrupules

Een mannenverslindster zonder scrupules

Film: Love & friendship

De Engelse romanschrijfster Jane Austen kennen we van meermaals verfilmde boeken als Sense and Sensibility en Pride and Prejudice, maar ook van enkele korte verhalen. Een daarvan, Lady Susan (1794), werd pas vijftig jaar na haar dood uitgegeven. Het is een briefroman, vermoedelijk geschreven op haar 17e. Het 130 pagina’s tellende boekje is nu verfilmd als Love & friendship.

We ontmoeten de bloedmooie weduwe Lady Susan Vernon (Kate Beckinsale) op het moment dat ze uit een groot landhuis gezet wordt. Er is duidelijk iets voorgevallen, want de vrouw des huizes is in tranen. Naarmate de film vordert, blijkt dit echter business as usual voor Susan Ze verbreekt relaties aan de lopende band en drijft mensen uit elkaar. Zonder al te veel wroeging.

Ze trekt samen met haar zestienjarige dochter Frederica in bij schoonbroer Charles Vernon en diens echtgenote Catherine. Daar zoekt Susan een geschikte echtgenoot voor haar dochter en voor zichzelf. Al snel treft ze twee kandidaten: de aantrekkelijke Reginald DeCourcy en de niet bijster slimme maar steenrijke Sir James Martin. Neemt ze de knapste man zelf, of regelt ze die voor haar dochter?

Om die vraag draait het in Love & friendship, van de onervaren regisseur Whit Stillman. Hij maakte eerder een paar kleine producties maar houdt zich nu prima staande, al zijn de vele personages soms moeilijk uit elkaar te houden. Hiervoor heeft Stillman een wat geforceerde oplossing gevonden: iedereen wordt geïntroduceerd met een foto en humoristisch begeleidend tekstje.

Dat zijn niet de enige humoristische momenten. Vooral de scènes met Susan en haar Amerikaanse hartsvriendin Alicia Johnson zijn erg komisch. Tegenover Alicia onthult Susan al haar plannetjes om een nieuwe partner te vinden. Amusant is ook hoe alle vrouwen direct door hebben op wie Susan aast, en de mannen niet.

Jim Pedd is alumnus van Fasos en freelance filmjournalist

 

Zie hier het filmprogramma  van LumièrePathé en Euroscoop

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)