Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Niet iemand van de snelle successen of het makkelijk scoren”

“Niet iemand van de snelle successen of het makkelijk scoren”

Photographer:Fotograaf: Joey Roberts/Simone Golob

Jona Linde geïnspireerd door Frans van Winden

Hij is heel toegankelijk en ondanks zijn succes nooit arrogant. Hij geeft wetenschappers de ruimte om hun passie te volgen. Moeten er besluiten worden genomen, dan wil hij vooraf ieders mening horen. Een vriendelijk man dus. Maar staan de belangen van het mede door hem opgerichte onderzoeksinstituut op het spel, dan kan prof. Frans van Winden heel fel zijn en het gevecht aangaan.

“Die vechtlust heeft er natuurlijk ook voor gezorgd dat CREED [het Amsterdamse Centre for Research in Experimental Economics and political Decision making] er kwam. Het eerste centrum voor experimenteel economisch onderzoek in Nederland”, vertelt dr. Jona Linde, verbonden aan de School of Business and Economics. “Een soort laboratorium, zonder de gebruikelijke instrumenten van een medisch lab, maar vol computers en proefpersonen, meestal studenten. Wij testen daar of onze voorspellingen over het nemen van beslissingen kloppen. Hoe gaan mensen bijvoorbeeld met risico om? Kiezen ze liever voor een loterij waar grote bedragen te winnen zijn, of wordt het de loterij met bijna altijd prijs, ook al is het geldbedrag een stuk lager?”

Hij leerde Van Winden, die nationale en internationale bekendheid geniet, kennen tijdens zijn studie economie aan de Universiteit van Amsterdam. “In mijn tweede of derde jaar kreeg ik les van hem. Hij legde heel goed uit, dat viel op.” Grinnikt: “Ik hoop dat ik hem toen ook ben opgevallen. Later kwam ik hem opnieuw tegen tijdens mijn promotieonderzoek bij CREED. Hij was daar directeur, is onlangs met pensioen gegaan, op zijn zeventigste. Al werkt hij nog wel door. Frans heeft een echte interesse voor het onderwerp dat hij al vele jaren bestudeerd: het belang van emoties en menselijke relaties voor het nemen van beslissingen. Het is een belangrijk onderwerp, maar tegelijkertijd moeilijk te onderzoeken. Emoties zijn breed, niet direct meetbaar. De invloed van relaties is ook lastig vast te stellen. Hij is niet iemand van de snelle successen of het makkelijk scoren. Gelukkig maar, want dat kan niet met zijn onderwerp.” Bijzonder is, benadrukt Linde, dat Van Winden al die jaren open is blijven staan voor nieuwe onderzoekstechnieken. “Vlak voor zijn pensioen heeft hij er nog de neuro-economics bij gehaald: kunnen we iets van die emoties in het brein traceren?”

Linde hoopt dat ook hij die open houding - “niet dogmatisch - ten opzichte van nieuwe technieken zal behouden. “En ik probeer vanuit een intrinsieke motivatie voor mijn onderwerp te kiezen, al focus ik me minder sterk op één onderwerp. Ik kijk onder andere of iemand meer risico neemt als hij relatief slechter af is dan een ander. Het antwoord? Ze nemen juist minder risico.”

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)