Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Hoera, ik mag stemmen!

Hoera, ik mag stemmen!

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

Inderdaad, joepie! Eindelijk! Ik ben als beleidsambtenaar en speciale gezant van Germanicus maar een eenvoudige obp’er, dus wanneer mag je dan stemmen? Een keer per twee jaar op de obp’ers in de universiteitsraad, en met dezelfde frequentie voor de dienstraad, die op de Berg wel te verstaan. Die van MUO, u allen bekend als de dienst die dag en nacht klaar staat voor CvB en vaderland.

Maar stemmen voor de dienstraad, dat is al heel lang geleden, want de Berg had er geen. Niemand had er zin in. Terwijl ik nu op de excellente nieuwe UM-site lees: De Dienstraad komt het recht toe de directeur te adviseren. Soms heeft de directeur de instemming van de Dienstraad nodig voordat hij een maatregel kan uitvoeren.

Aha, hoe werkt dat dan als er geen dienstraad is? Dan werkt het dus niet. Dan wordt die maatregel niet uitgevoerd. De universiteit draait toch wel, hoor. En hoe werkt het als er èn geen dienstraad èn geen directeur is? Want dat was de afgelopen jaren het geval, beste lezers. We hadden ooit heer Bos, N., in de periode dat hij overal directeur van was dus ook van MUO. Maar die wilde voor zijn pensioen nog een keer echt aan de touwtjes trekken en vertrok naar ons Hoge College. Daarna was er niks, niemand. Wij hielden de zaak gewoon zelf draaiend, met z’n allen: de juristen, de lui van academische affaires, de hrm’ers, de financiële jongens en -meisjes, de archieftijgers; vergeet ik nog een categorie? Wij voerden zelf maatregelen in en uit. Wij waren zelfsturend, wij schreven zelfdragende notities, wij deden alles zelf. Dacht ik. Soms verscheen heer Bos nog een keer ten tonele in een vruchteloze poging iets te doen wat op leidinggeven leek, dan hoorden we hem aan, knikten we vriendelijk en gingen even later verder met het echte werk. Na een omweggetje langs het koffiemasjien, dat spreekt vanzelf.

Inmiddels hebben we een nieuwe directeur, trice eigenlijk maar dat mag je dus niet meer zeggen tegenwoordig, mevrouw Carola. Wij zijn daar heel blij mee, want jaren van zelfsturing en zelfdraging maken een mens meer dan gemiddeld moe. En het leuke is: er is nu iemand om te adviseren! Dat wil zeggen, als er een dienstraad is, want alleen de dienstraad mag de directeur adviseren. Anders telt het niet. En die komt er nu, achterop de verkiezingskrant staat een foto van vier fruitige dames die met z’n allen op drie zetels gaan zitten. Dat kan dan allemaal weer, bij ons op de Berg. Ik ga op alle vier stemmen, als dat mag, ze willen “transparantie” en “weten wat er leeft” (daar hadden we toch het koffiemasjien voor?) en dat steun ik van harte.

Mag ik niet stemmen? Hoe nu? Alle zetels al automatisch bezet! Wel gvd, dan weten de dames straks nog niet welke overweldigende meerderheid van hun collega’s achter ze staat. Namens wie ze hun doorwrochte adviezen gaan geven.

Nee, dan de dienstraad bij onze vrienden van Facility Services. Vijf lijsten op de rol. Vorig jaar brak daar de pleuris uit en nu weten we waar dat aan lag. Dat kun je aflezen uit de programma’s van de kandidaten. Kijk naar de trefwoorden die ze bezigen en weet waar het aan ontbroken heeft bij FS. Lijst 1: eerlijk, transparant, oprecht, de afkorting levert zelfs de naam, ETO. Dat oprecht en eerlijk synoniemen zijn, alla, kniesoor etc. Ze willen respect voor de kunde en vaardigheden van de medewerkers. Een ander wil: geen dubbele agenda’s. De volgende: vertrouwen, duidelijkheid en rust. Dan: integriteit, eerlijkheid, openheid, duidelijkheid, geen regelzucht, geen systeemdwang, geen massaliteit. De laatste: een veilige omgeving, luisteren naar elkaar.

Ze zoeken daar nog een nieuwe directeur. Die weet wat hem te doen staat. Of trice natuurlijk.

 

Albert Bergbroeder

 

 

 

 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: