Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Dalen is ook een vak

Dalen is ook een vak

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Het was zondag een grote dag voor het vaderlandse wielrennen. Steven Kruijswijk uit het Brabantse Nuenen beëindigde de Giro d’Italia als vierde. We moeten lang teruggaan in de tijd om nog zo’n klinkende uitslag tegen te komen. Toch sombert en mort ons volk omdat Steven de Giro niet won. Op de laatste vrijdag vertrok hij nog in de roze trui. In een afdaling kwam hij tegen een sneeuwmuur terecht. Fiets kapot, Steven beschadigd, geen ploegmaat in de buurt. Zijn opponent Nibali was weer eens de beste daler. Wanneer het tegen zit, gaan we op zoek naar bij voorkeur één oorzaak. Domme pech, stuurfout, geen hulp aanwezig, Nibali had moeten wachten. In de beklaagdenbank verschijnen mensen en ploegen alsmede het toeval in de gedaante van het noodlot. Landgenoten, het valt tegen, maar er is niets uitzonderlijks gebeurd.

In de werken van de theoretici Jean Nelissen en Mart Smeets vinden wij troost in drie universele wetten of axioma’s aangaande het verloop van wielerrondes. De eerste luidt: Parijs (in dit geval Turijn) is nog ver. Een fraaie formulering voor het ongemak dat de strijd nog niet gestreden is. De onvergetelijke Amerikaanse sportwijsgeer Yogi Berra zegt het weer anders: het is pas over als het voorbij is. De tweede wet vult de eerste aan: de Tour (in dit geval de Giro) wacht op niemand. De strijd gaat onverbiddelijk door, ook al blijft de tv eindeloos valpartijen, mankementen en hun nasleep uitzenden.Toepassing van deze twee wetten leert ons dat wie vrijdag numero uno is dat zondag niet meer hoeft te zijn. Dat verklaart nog niet voldoende wat Steven overkwam.

Daarvoor hebben we de derde wet nodig: dalen is ook een vak. Vooral Mart Smeets heeft deze simpele waarheid vaak uitgelegd. Een renner die het ver wil schoppen moet zowel kunnen klimmen als dalen. Beide kwaliteiten zijn even belangrijk. Dalen is geen hinderlijk, gevaarlijk intermezzo tussen twee beklimmingen. Ook de daler kan minuten verliezen door niet de goede lijn te durven volgen. Zoals de klimmer volledig kan blokkeren. Klimmen en dalen moet je leren en trainen. Steven Kruijswijk is een goede daler, maar Nibali en Valverde kunnen het tot op heden beter. In de roze trui gehuld is dat een lastig feit. Zo gaan die dingen, zal ik maar zeggen!

Hans Philipsen

 

 

 

 

      

Hans Philipsen is oud-rector van de UM

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: