Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Roel Ronken: “Ik zie ‘m daar nog zitten, sportjournalist Jean Nelissen”

Roel Ronken: “Ik zie ‘m daar nog zitten, sportjournalist Jean Nelissen” Roel Ronken: “Ik zie ‘m daar nog zitten, sportjournalist Jean Nelissen”

Photographer:Fotograaf: Eigen foto Roel Ronken/ illustratie Janneke Swinkels

40 jaar in 2016

Dit academisch jaar wordt de Universiteit Maastricht veertig. In deze serie vertellen oud-studenten – die net als de universiteit het levenslicht zagen in 1976 – hoe ze in Maastricht terecht kwamen en welke herinneringen ze hebben aan docenten, de faculteit en hun studentenleven. Vandaag: Roel Ronken.

Studie: Voordat ik me voor economie aan de UM inschreef had ik al een lange weg afgelegd: havo, meao, heao. Het allerleukst vond ik boekhouden. Dat is er op de meao ingestampt en later heb ik daar profijt van gehad. Aan de UM kon ik de verkorte studievariant van twee jaar doen. In het begin was de universiteit erg wennen. Ik kwam van de heao waar ik zo’n 35 uur per week in de klas zat, nu had ik vier uur per week onderwijs en moest je verder alles zelf doen. In het begin voelde het als vakantie maar ik kon al snel de discipline opbrengen om aan de slag te gaan.

Docent: Laury Bollen. Hij was mijn scriptiebegeleider. Heel aardig en toegankelijk, hielp me goed op weg met nuttige tips. Na mijn studie heb ik bij zijn vakgroep, accounting and information management, gesolliciteerd voor een functie als docent. Met succes. Dat ik Laury kende, zal niet in mijn nadeel zijn geweest. Hij wist in ieder geval wat hij aan me had. Nog steeds heb ik een aanstelling aan de UM. Ik geef postgraduate-cursussen, onder meer over IT-auditing.

Anekdote: Je had drie groepen: Hollanders, buitenlanders en treinlimbo’s. Ik hoorde bij die laatste groep, en dat had zijn voordelen. Als je Limburgs sprak, kreeg je aan een facultaire balie meer gedaan dan wanneer je in het Nederlands begon. Ik weet nog, ik moest me voor een vak inschrijven bij bureau onderwijs. En wat je niet wilde, was een plek in de onderwijsgroep op vrijdagmiddag van vier tot zes uur. Als Limburger kreeg je dat makkelijker voor elkaar. Het probleem met sommige Hollanders was dat ze zich gedeisd hielden als het op werken aan kwam. Bij werkgroepjes was het zaak om de juiste studenten uit te kiezen en de freeriders te mijden.

Plaats: Café De Poshoorn. Een studievriend van me woonde daar om de hoek. We kwamen er regelmatig. Ik zie nog voor me hoe sportjournalist Jean Nelissen daar altijd met een sigaar en een wijntje de krant zat te lezen. Ik heb hem nooit aangesproken, dat deed je niet zomaar, maar ik heb daar wel spijt van. Ik had het graag met hem over wielrennen willen hebben, hij wist echt veel. Ik hou zelf ook van fietsen. Ik probeer elk weekend zo’n 150 tot 200 kilometer te halen.


->Roel Ronken, geboren op 16 juni 1976 in Sittard, studeerde bedrijfseconomie van 1999 tot 2002. Nu werkt hij als manager audit bij APG en verzorgt postgraduate onderwijs aan de UM. Ronken is getrouwd en woont in Gulpen.

 

Het Alumni Office van de Universiteit Maastricht staat Observant bij in de zoektocht naar veertigjarigen. Dit bureau, gevestigd in het bestuursgebouw aan de Minderbroedersberg, onderhoudt contacten met alumni, organiseert lezingen in binnen- en buitenland, workshops en borrels. De UM Star Lectures, gegeven door hoogleraren uit Maastricht, vormen de vaste kern van de evenementen. In januari 2015 vond de eerste editie van de UM Star Lectures plaats: twaalf professoren startten simultaan in twaalf steden (Nederland, België, Duitsland en Groot- Brittannië) een lezing.
Het alumnibureau krijgt bij de organisatie van evenementen hulp van vrijwillige alumni-comités. Denise Villerius, alumni officer: “Goede relaties beginnen met contact onderhouden; daarom vragen we onze alumni ons op de hoogte te houden van waar zij wonen en waar ze werken.”

www.maastrichtuniversity.nl/alumni

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)