Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Nieuwe Student Portal is live

Nieuwe Student Portal is live Nieuwe Student Portal is live

Photographer:Fotograaf: Fransje Muijsken

“Praat niet meer over EleUM”

MAASTRICHT. Sinds maandag is de nieuwe Student Portal live. Studenten van Humanities and Sciences en de School of Business and Economics kunnen er als eerste gebruik van maken. Twee jaar is er in nauwe samenwerking met studenten gewerkt aan deze nieuwe informatiebron waarin roosters, deadlines, cijfers, cursusmaterialen en handige links terug te vinden zijn. En niet onbelangrijk: zonder tig keer in te loggen in verschillende systemen als EleUM en SAP. De lay-out verandert naar gelang er wordt gekeken op een smartphone, tablet of computer.

Drie maanden geleden kwam de grote test voor het team van projectleider Marc Dolman: driehonderd studenten van verschillende faculteiten kregen de Student Portal onder ogen. “Een spannend moment. We hadden er lang aan gewerkt, continu studenten bij betrokken, want hen was vanaf het begin gevraagd wat ze wilden en hoe het er moest gaan uitzien. De uitslag? Nog geen 3 procent was ontevreden, 15 procent neutraal en 82 procent tevreden tot zeer tevreden.” De eenmalige login, de opzet, de gebruiksvriendelijkheid: daar waren de proefpersonen blij mee. De kritiek – onder andere over de schermgrootte van bepaalde elementen – werd verwerkt.
“De nieuwe portal is een slimme mooie schil waarin drie oude systemen zijn ondergebracht: EleUM, SAP en Timetable”, vertelt Dolman. “Ze zijn erin verwerkt, maar niet meer als zodanig zichtbaar. Daarom vragen we docenten – die wel nog hun blokinformatie invoeren in EleUM – niet meer te spreken over EleUM. De nieuwe generatie studenten heeft namelijk geen idee wat het is.”
Wie de nieuwe Student Portal opent, ontdekt een overzicht met daarin een rooster, belangrijke mededelingen, examendata, cijfers, et cetera. Studenten kunnen zich in- en uitschrijven voor examens en zien een ‘alert’ als een deadline nadert. Allemaal in de huisstijl van de Universiteit Maastricht en van één en dezelfde ontwerper Zuiderlicht. Via één klik is een overzicht van blokken binnen handbereik – welke blokken volgt de student nu, welke heeft hij gehaald, welke niet. Verder is er een link naar een UM Launchpad. “Zie het als een appstore waarin tachtig links zijn ondergebracht, bijvoorbeeld naar het facultaire intranet of de universiteitsbibliotheek. Het is aan de student om te bepalen welke links relevant zijn; deze verschijnen op het hoofdscherm.”
Sinds maandag beschikken studenten van Humanities and Sciences en de School of Business and Economics over een login. De vier andere faculteiten volgen over twee weken. “Omdat er drie systemen zijn ondergebracht in de Student Portal willen we voorkomen dat ze op hol slaan als 16 duizend studenten in één keer toegang krijgen. We volgen onze filosofie: ‘Alles stap voor stap’.”
Aan docenten wordt gevraagd om het systeem “goed te vullen. Studenten verwachten dat er assignment deadlines in staan, het zou fijn zijn als ze ook allemaal worden vastgelegd.” De portal is volgens Dolman “always in beta. De input die we van studenten krijgen, gebruiken we om de portal continu te verbeteren.”

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)