Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

"Dit is wel echt hashtag the Good Life, toch?”

"Dit is wel echt hashtag the Good Life, toch?”

Oost, West, thuis best
  • Oppervlakte: “42m2, en dat is alleen nog maar de woonkamer”

  • Huur: 560 euro

  • Wijk: Markt

“Welkom in het appartement!” roept masterstudent David Valenta (27) terwijl hij de gong laat klinken. Het gouden object is van zijn Duitse huisgenootje en hangt naast de deur in de enorme woonkamer van hun studentenwoning. “Ik voel me hier als een koning. Vóór deze ruimte had ik een zolderkamertje van twaalf vierkante meter vlakbij de stadsmuur, maar ik werd niet gelukkig van de eenzaamheid. Ik wilde een grote ruimte om met mensen te kunnen delen.”

Daarom organiseert Valenta regelmatig huiskamerconcerten of etentjes bij hem thuis. “Op mijn verjaardag had ik een open huis georganiseerd. Dat betekent dat je je huis openstelt en dan maar kijkt wie er komt. Er was muziek, mensen waren aan het zingen en ik had frappé’s en wafels gemaakt. Dat zijn goede herinneringen.”  Hij woont samen met zijn beste vriendin die momenteel een half jaartje in Zweden studeert. “We zijn eigenlijk tegenpolen. Zij is ontzettend gefocust en ik heb ADD. Als we samen studeerden hielp zij mij om mijn aandacht erbij te houden. Nu wordt het lastig omdat ik mijn scriptie moet schrijven zonder haar hulp. Daar maak ik mij wel zorgen over. ” Momenteel woont een ander meisje in haar kamer, waar David het ook goed mee kan vinden.

Valenta heeft veel geluk gehad tijdens het inrichten van het appartement, vindt hij. De massieve houten kast, de eettafel en het tiental stoelen dat erbij hoort kon hij allemaal overnemen van een bevriende restauranthouder.  Zijn bed en zijn favoriete stoel komen van de bovenbuurjongen, die er niets voor wilde hebben. “Het enige waar ik echt werk in heb gestoken is de bar in de keuken, waar ik zelf het blad van heb vervangen. Ik ben er trots op omdat het iets toevoegt aan de ruimte. Dat geeft voldoening.”

Tot zijn achtste woonde Valenta in Duitsland, waarna hij met zijn ouders naar Zeeland verhuisde. Vervolgens ging hij in Maastricht studeren aan het University College waar hij in 2013 zijn bachelor haalde. Nu is hij bijna klaar met zijn master Work and Organizational Psychology. “De studie richt zich op de vraag waarom mensen werken en wat voor stappen zij willen nemen in hun carrière. Dat is precies waar ik nu zelf ook mee bezig ben. Ik weet nog niet wat ik later wil maar ik geniet van de weg ernaartoe.”

Valenta zet de muziek wat harder en gaat bij het raam zitten om zijn ochtendritueel te demonstreren. “Na het opstaan pak ik mijn dagboek om op te schrijven waar ik die ochtend dankbaar voor ben. Daarna ga ik hier zitten met mijn benen op de vensterbank en mijn ontbijt op schoot. Dat is wel echt hashtag the Good Life, toch?”

Cato Boeschoten

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)