Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Een ingetogen Wende

Muziek: Wende Snijders

Begin april! Optredens van Eels en Kensington in de buurt! Haast je, de kaarten zullen snel… Helaas, uitverkocht. Als je een kaart hebt weten te scoren ga je waarschijnlijkheid een mooie avond hebben. Heb je achter het net gevist, dan loont het de moeite om Marktplaats en (vooral) Facebook in de gaten te houden. Op de dag zelf gaan de tickets van de zieken, zwakken en misselijken in de omloop, meestal voor hetzelfde tarief.

Mocht je het over een andere boeg willen gooien, dan geeft de welbekende Nederlandse chansonnière Wende Snijders eind maart een try-out voor haar clubtour. Nou moet ik zeggen dat de entreeprijs doet hopen dat er niet meer al te veel geprobeerd hoeft te worden, voor bijna 20 euro mag je hopen dat hetzelfde nummer niet in zes uitvoeringen de revue passeert (‘en welke vonden jullie het leukst?’).

Enfin, mevrouw Snijders, ondanks haar 34 lentes inmiddels de grande dame van het Nederlandse mooieliedjeszingen, brengt in mei een nieuw album uit, Last Resistance.  De komende maanden zal ze met die plaat in de tas langs de middelgrote zaaltjes van Nederland trekken, en een bezoek is wat mij betreft zeker het overwegen waard. Ze zou de liefdesbaby van Jacques Brel en Janis Ian kunnen zijn, met haar gevoel voor drama, pathetiek en flair. Op haar gemak op een barkruk in een rokerig café met een gitaar op schoot, maar ook met een compleet metropoolorkest achter zich.

Punt is wel dat ik Snijders het best tot haar recht vind komen in een wat meer bombastische setting, liefst met honderd strijkers en VEEL PAUKEN. Terwijl de affiche van deze tour juist nummers belooft die teruggebracht zijn tot hun essentie. Klein, ingetogen, en ook experimenteel, getuige de producers die aan de plaat hebben meegewerkt, veelal uit de electronica-hoek (o.a. de schuifjesman van Apparat, schijnbaar). Op Youtube zwerven een paar flarden rond die een indicatie lijken te geven van het nieuwe materiaal: mijlenver verwijderd van haar chansons, maar boeiend is het wel.

Jeroen Postma

 

Wende Snijders, 28 maart, Nieuwe Nor, Heerlen, kaarten 18 euro

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)