Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Feestje 40-jarige met trapeze in hal MBB

Feestje 40-jarige met trapeze in hal MBB

Photographer:Fotograaf: Jonathan Vos, Herbert Olthoff en Studium Generale

PAS+: drie avonden wetenschap, theater, muziek en kunst begin september

MAASTRICHT. Het moet het hoogtepunt worden van het universitaire verjaardagsfeestje: PAS+. Een driedaags Parcours of Art and Science waarin de inmiddels veertigjarige UM laat zien wat ze allemaal in huis heeft. Wanneer: tijdens de feestweek op 8, 9 en 10 september. Plaats: de driehoek Zwingelput, Kapoenstraat en Minderbroedersberg.  Voor wie? Iedereen. Voertaal: Nederlands, Engels en Limburgs. Toegang: gratis.

Op de avond van 8 september zal rond half negen een stoet met drie musketiers op elektrische brommers in gezelschap van de harmonie Wilhelmina van Wolder, de burgemeester, de collegevoorzitter en belangstellenden vanaf de Minderbroedersberg via de Lenculenstraat, Kapoenstraat naar het Oud-Gouvernement trekken. Daar zal Beppie Kraft onder begeleiding van de Wolderse harmonie vanaf het balkon Laot de zon in dien hart zingen.

Dit alles bij wijze van officiële opening, ook al is PAS+ op dat moment al in volle gang in de tuinen, binnenplaatsen en zalen van de UM-gebouwen. Een dag later komen daar ook café Tribunal, het conservatorium, Looiersgracht 5 (voormalig huis Edmond Hustinx) en bijvoorbeeld het Natuurhistorisch Museum nog bij.

Jacques Reiners, hoofd van het organiserende Studium Generale, legt zes volgetypte kantjes op tafel. Al twee keer eerder organiseerde hij PAS, maar nu beslaat het niet één avond, maar drie. Er komen zo’n zestig sprekers - de meesten verbonden aan de UM, “iedereen die we vragen, reageert enthousiast” – vertellen over hun eigen onderzoek. De onderwerpen die in lezingen van dertig minuten aan bod komen, zijn zeer uiteenlopend: van kindermishandeling, Alzheimer, werkstress, testosteron en financiële beslissingen, smartlabs, migratie tot zwarte soldaten als bevrijders.

“We laten de samenleving zien wat we aan onderzoek doen en geven de mensen tegelijkertijd de kans om een kijkje te nemen in de vroegere kloosters, kapellen, rechtbank en het gouvernement die de UM in hergebruik heeft genomen”, vertelt Reiners. Er staan rondleidingen gepland die ingaan op de kunst in de panden, anderen vertellen over de geschiedenis. “Wist jij dat Edmond Hustinx ooit een bedrijfje in zeep is begonnen aan de Looiersgracht 5? En dat de arbeiders daar ook woonden en forel aten uit de Jeker?”

In de hal van de Minderbroedersberg bouwt de organisatie een trapeze, op de binnenplaatsen van de Minderbroedersberg en het studentenservicecentrum komen grote podia voor bands als Oghene Kologbo, Violons Barbares, Electrophonics, Negritos en Orchestre International du Vetex. De Statenzaal van rechten gaat dienst doen als concertzaal, de straten zijn het podium voor verschillende straatmuzikanten en straattheater, en een letterschrijfmachine die met zand en in het dialect verhalen gaat schrijven. En dan is er nog ruimte voor onder andere (circus-)theater, dans, beeldende kunst en filmpjes uit de oude doos van de UM. In totaal gaat het om ongeveer 175 verschillende acts, vertelt Reiners.

Wie nu al door de bomen het bos niet meer ziet, geen nood. Er komt een website www.pasmaastricht.nl en een programmaboekje waarmee iedereen zijn eigen parcours uit kan zetten.

 

 

 

PAS+ is 8, 9 en 10 september 2016 iedere avond van 19.00-01.00 uur in de driehoek van het University College (Zwingelput), Minderbroedersberg en Kapoenstraat

Categories:Categorieën:
Tags:
pas

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)