Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Duistere processen

Duistere processen

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

Een reprimande van de voorzitter aan mijn broek. Via de hoofdredacteuse van dit blad. De heer Germanicus meent mij te moeten corrigeren. Meent mij te kùnnen corrigeren. Maar heeft natuurlijk buiten de waard gerekend. En ik ben de waard. Wat zegt hij? Dat de score Buitenland-Nederland in het managementteam van 5-4 vertekend is. Dat het niet klopt. Omdat de decaan van rechten, Frau Hildegard, ook de Nederlandse nationaliteit zou bezitten. Ik ga dat niet controleren hè. Maar dan zou het dus op 4,5 - 4,5 uitkomen, zegt-ie. Onbeslist, zegt-ie.

Ha! Mooi niet! Dat wordt me een potje, als we decanen doormidden moeten knippen om ze als halve persoon aan zowel de ene als de andere kant te laten meetellen. Dan komt straks Frau Jansma zeggen dat ze eveneens met een Nederlander is getrouwd en twee paspoorten heeft. Wat wordt het dan? Drie echte buitenlanders, twee schizofrenen? Die voor de helft aan beide kanten meewegen? Als dat zo is begin ik ineens veel meer te begrijpen van de stemmingen in dit illustere MT. Daar vindt, zodra het een beetje lastig wordt, een vorm van hogere wiskunde plaats die uiteindelijk altijd in het voordeel eindigt van … Germanicus cum suis! Die krijgen hun zin, doodeenvoudig omdat niemand er meer een touw aan kan vastknopen.

En niet alleen daar, ook in dat andere illustere UM-gezelschap, het CBB, vinden duistere processen plaats. Het CBB, dat zijn alle directeuren, een club die over de ‘bedrijfsvoering’ gaat. Een onwaarschijnlijk gezelschap waarin de belangen zo ver uiteenlopen dat de vergaderingen lang duren. Erg lang. Want je hebt directeuren van faculteiten, en die behartigen de belangen van hun broodheer, neem het ze eens kwalijk. En je hebt directeuren van de servicecentra en MUO, dat wat vroeger gezamenlijk de diensten heette. MUO is de Berg. De verhouding in dat CBB is traditioneel als volgt: de faculteiten willen voor een dubbeltje op de eerste rang, de diensten – ik blijf kortheidshalve even bij de oude benaming -  willen graag alle ondersteuning leveren maar alleen als er fatsoenlijk voor betaald wordt zodat ze ook kwaliteit kunnen bieden. De afgelopen jaren heerste echter op last van ‘boven’ het regime van de nullijn. (‘Boven’ zit ook de vergaderingen van het CBB voor.) Dat betekent: de UM groeit, het werk groeit mee, maar jij blijft vastgesnoerd in je kinderstoel. Ik maak het eigenhandig mee. Een pittig beleidsstuk, daar mocht je vroeger even over doen. Nadenken en zo. Die fase slaan we tegenwoordig over.

Nu is er iets nieuws verzonnen. Een innovatiefonds. Voor de diensten. Daarom heet het innovatiefonds services. Dat is een soort Nederlands en Engels tegelijk en daarmee voldoet het aan de internationaliseringstandaard.

En aan de afknijpstandaard voldoet het ook. Moeiteloos. Innovatie is duurspeak voor vernieuwing. Als er wat nieuws wordt bedacht binnen de universiteit moeten de diensten op een gegeven moment ook wat nieuws doen. Om het zaakje een beetje soepel te laten lopen, qua ondersteuning. Maar voor niets gaat de zon op. Vandaar dat innovatiefonds. Kunnen ze dat inzetten. Je kunt het ook het dikke-sigarenfonds noemen. Sigaren uit eigen doos, wel te verstaan. Het innovatiefonds wordt gespekt met geld dat die diensten eerst zelf mogen inleveren. Een deel van hun begroting wordt met steeds hogere percentages geplukt. Dit jaar 1 procent, over vier jaar 4 procent. Van de universiteitsbibliotheek, van het studentenservicecentrum, van de Berg, noem maar op. Maar de resultaten mogen niet onder de korting lijden, dat dan weer niet.

Het CBB laat zoiets passeren. En niemand weet wie de winnaar is, wel wie verliest.

 

Albert Bergbroeder

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: