Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Een ballerina die letterlijk tot grote hoogtes stijgt”

“Een ballerina die letterlijk tot grote hoogtes stijgt”

Photographer:Fotograaf: Janneke Swinkels

PAS+: drie avonden wetenschap, theater, muziek en kunst 8, 9 en 10 september

Nog een week en dan barst PAS+ los. Het driedaags Parcours of Art and Science, waarin de veertigjarige UM laat zien wat ze allemaal in huis heeft, moet het hoogtepunt worden van het universitaire verjaardagsfeestje.

De van oorsprong Berlijnse Leila Köckenberger is een van de circusartiesten die acte de présence geeft. Zij zal in de grote tuin van de Bouillonstraat haar act Broken ballerina: a dance in the air iedere dag een of twee keer opvoeren. “Een wilde dame met een flexibel lijf van een ballerina die letterlijk tot grote hoogtes stijgt”, vertelt het programmaboekje. Köckenberger grinnikt. “Ik ben al op mijn zevende begonnen met acrobatiek. Het zit in de familie, mijn broer treedt ook op, mijn vader zit als organisator in de circuswereld.”

Ze volgde in Tilburg de circusopleiding. “Een vierjarige kunstopleiding. Het gaat immers niet alleen om trucjes, lenigheid en durf, iedere act moet ook kunstzinnig zijn.” Haar zes minuten durende Broken ballerina: a dance in the air heeft ze zelf bedacht. Bang is ze nooit als ze boven in de lucht hangt. “Ik ben goed getraind en al het materiaal is prima gezekerd.” Waar moet het publiek vooral op letten? “Niets speciaals. Gewoon kijken en genieten. En vergeet niet om ook eens de hele show van Cirque de Platzak te bezoeken.” Zij maakt daar deel van uit. Haar mannelijke collega’s van Cirque du Platzak zijn ook tijdens PAS+ dagelijks te zien, net als het andere lid van Platzak, Katleen Ravoet.

Naast acrobatiek kan het publiek kiezen uit zo’n zestig sprekers - de meesten verbonden aan de UM – die in dertig minuten vertellen over hun eigen onderzoek. De onderwerpen zijn zeer uiteenlopend: van kindermishandeling, Alzheimer, werkstress, testosteron en financiële beslissingen, smartlabs, migratie tot zwarte soldaten als bevrijders. Verder kunnen bezoekers een kijkje nemen in de vroegere kloosters, kapellen, rechtbank en het gouvernement die de UM in hergebruik heeft genomen.

Op de binnenplaatsen van de Minderbroedersberg en het studentenservicecentrum komen grote podia voor bands als Oghene Kologbo, Violons Barbares, Electrophonics, Negritos en (afsluiter van PAS) Orchestre International du Vetex. De Statenzaal van rechten gaat dienst doen als concertzaal, de straten zijn het podium voor verschillende straatmuzikanten en straattheater.

Een student van de toneelacademie, Kim Karssen (20), speelt op vrijdag en zaterdag haar solovoorstelling Kitty mag zijn. “Kitty is een student biochemie die niet zichzelf wil zijn. Ze is stil en timide maar ze droomt ervan om bewonderd te worden”, vertelt Karssen die de voorstelling zelf heeft bedacht. “Iedereen heeft wel een alter ego in zijn hoofd bij wie alles lukt. Daar wilde ik iets mee doen.” Karssen is samen met collega-student Benjamin Abel Meirhaeghe ook te zien in A love story: about Gabriella Papadakis & Guillaume Cizeron. “Dat is een veel wilder stuk dat gaat over grote gevoelens, over hartstocht en liefde.” Ook op vrijdag én zaterdag te zien.

 

 

PAS+ op 8, 9 en 10 september. Plaats: de driehoek Zwingelput, Kapoenstraat en Minderbroedersberg.  Voor wie? Iedereen. Voertaal: Nederlands, Engels en Limburgs. Toegang: gratis. Overzicht programma: in speciaal boekje en www.pasmaastricht.nl

Categories:Categorieën:
Tags:
pas

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)