Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Von Clausewitz in Rio

Von Clausewitz in Rio

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Bijna tweehonderd jaar geleden veroverde de Pruisische generaal Karl von Clausewitz eeuwige roem met een onverbiddelijke oneliner: oorlog is de voortzetting van de politiek met andere middelen. De kracht van deze uitspraak zit hem in de structuur: A is de voortzetting van B met andere middelen. Bovendien houdt voortzetting in dat er een instantie is die voortzet. Voor Von Clausewitz was dat duidelijk de staat, het land. Wat de natie dient, kan worden voortgezet met andere middelen. De moderne Olympische Spelen zijn de voortzetting van de rampzalige oorlog en de saaie politiek met andere middelen. Die lukt wanneer een atleet een medaille wint. Landen stellen officiële doeleinden. Nederland moest en zou bij de eerste tien landen in de medaillespiegel van de spelen in Rio eindigen. WIJ werden helaas slechts elfde! Wie zijn WIJ? N. en ik bijvoorbeeld. Zo nu en dan riep ik vanuit mijn zetel voor de tv: jij en ik hebben er weer een! Is het wel een gouden plak, riep N. dan terug. Zei ik nee, dan kwam ze niet kijken.

Ben ik zwartgallig? Uiteraard, maar ik voel me wel geprovoceerd. Nederland had veldmaarschalk Maurits Hendriks naar Rio gestuurd. Deze martiale legerleider had de wind er flink onder. Terwijl de Spelen nog niet waren afgesloten, kwam hij al met de boodschap dat er te weinig medailles waren gehaald. Vanaf plaats vier kon je het schudden. Zonder pardon werd je geboekt op de loservlucht naar Schiphol. Een staartje vakantie vieren op de slaapzalen, in de stadions of bruisend Rio was er niet bij.

Nog een bericht van uw oorlogsverslaggever: Groot-Brittannië heeft de oorlog gewonnen, na de States, maar voor China. Ik hoorde een verveelde BBC-verslaggever bij de zoveelste gouden plak: “We love medals, obviously.”

Was de hele wereld van streek de afgelopen weken? Al vele Spelen doet India niet echt mee. Deze keer zevenenzestigste op de erelijst.

Men kan ook doen of deze oorlog van eremetaal en cijfers niet wordt gevoerd. Vaak zag ik hoe groepjes deelnemers onderling wel iets waar maakten van het ideaal van broederschap. Een voorbeeld is hoe meerkampers in de atletiek twee dagen met elkaar optrekken.

Of mijn plezier over een bijzondere prestatie. De Nederlandse Elis Ligtlee, een opvallende verschijning van 1.85 meter bij 90 kilo, maakte korte metten met de hoop van haar afgetrainde tegenstandsters bij het keirin-wielrennen.

Hans Philipsen

 

 

 

Hans Philipsen is oud-rector van de Universiteit Maastricht

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)