Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Eerbetoon aan een ‘ongehoorzame’ Sjeng

Eerbetoon aan een ‘ongehoorzame’ Sjeng

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Zonder Tans geen universiteit, geen ziekenhuis, en wellicht geen stad die stilaan uit zijn provinciale sluimer kon ontwaken. Kortom: als één Maastrichtse ‘Sjeng’ een standbeeld heeft verdiend, dan is het wel Sjeng Tans. Een ware Draufgänger, die zich als Limburgse PvdA-politicus sterk maakte voor een academie in het zuiden.

Het beeld, gemaakt door Caius Spronken, wordt vrijdag ‘onthuld’ maar is al een maand lang te bezichtigen. En wel achter de poort van Tongersestraat 53, daar waar alles begon. Waar de Rijksuniversiteit Limburg haar deuren opende, waar de geneeskundefaculteit haar intrek nam. Niet in 1976, zoals afgesproken met Den Haag, maar in 1973 al werd een ‘kernstaf van hoogleraren’ benaderd om de plannen veilig te stellen. Een staaltje van bestuurlijke ongehoorzaamheid, met het gewenste effect: in 1976 had de eerste lichting geneeskundestudenten (zo’n vijftig) zich geposteerd in de onderwijslokalen. En Tans? Die werd de eerste collegevoorzitter.

Het beeld – kosten 50 duizend euro - is een geschenk van de 40-jarige universiteit aan de stad, maar ook het AZM, Universiteitsfonds Limburg/SWOL, de provincie, de gemeente, stichtingen en particuliere donateurs hebben eraan bijgedragen.

Het beeld van Sjeng Tans wordt op vrijdag 2 september, om 16.30 uur, onthuld vóór het pand aan de Tongersestraat 53

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)