Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Niet iedere wetenschapper hoeft alles te kunnen”

“Niet iedere wetenschapper hoeft alles te kunnen” “Niet iedere wetenschapper hoeft alles te kunnen” “Niet iedere wetenschapper hoeft alles te kunnen” “Niet iedere wetenschapper hoeft alles te kunnen”

Photographer:Fotograaf: Joey Roberts, Observant

Nieuwe rector Rianne Letschert houdt maidenspeech in St. Janskerk

Zelfs minister Jet Bussemaker, (Onderwijs, Cultuur, Wetenschappen) is er voor naar Maastricht afgereisd: de eerste vrouwelijke rector aan de UM, en ook nog eens de jongste (39) ooit, krijgt vanmiddag de rectorale keten omgehangen.

De verwachtingen bij het publiek in de afgeladen St. Janskerk zijn hoog gespannen; in mei kondigde de Tilburgse jurist en victimoloog prof. Rianne Letschert immers nog via Observant aan dat ze “spannende dingen” in petto had. Die verwachting tempert ze meteen: “U krijgt geen tienpunten programma van mij”, klinkt het. Wat dan wel? Iets over haar eigen achtergrond, en vooral over de manier waarop zij tegen de huidige universiteit aankijkt. Jonge wetenschappers hebben het zwaarder dan ooit, zegt ze, met een enorme werkdruk en veeleisende studenten. De sfeer is vaak “negatief en soms zelfs cynisch”. Ze hoopt daar iets aan te kunnen veranderen. En dat studenten veeleisend zijn is terecht, maar tegelijkertijd moeten ze beseffen hoe bevoorrecht ze zijn: “Studeren is een privilege”, vindt Letschert, en dat schept rechten maar zeker ook verplichtingen.

Hoofdthema van haar toespraak is diversiteit binnen de universiteit. Ook daar wil Letschert zich voor inzetten. Meer diversiteit binnen de staf en bij de studenten qua geslacht, leeftijd, etnische herkomst en cultuur. Meer diversiteit in wetenschapsdisciplines en onderzoeksthema’s. En meer variatie in de manier waarop stafleden worden beoordeeld. Die moeten immers allemaal uitblinken in onderzoek, onderwijs, maatschappelijke impact. Kun je dat allemaal verwachten van één persoon? Nee, denkt Letschert, en daarom is het beter om de nadruk te leggen op teamwork waaraan iedereen zijn eigen individuele bijdrage levert: “Niet iedereen hoeft overal goed in te zijn.”

Hoe gaat ze het aanpakken? Niet directief, niet van boven af, belooft ze, maar in open discussie, waarbij iedereen betrokken wordt in de besluitvorming. Letschert gaat zich, zo kondigt ze aan, niet opsluiten op ‘de Berg’.

De nieuwe rector besluit met een nauwelijks verhulde boodschap aan de meeluisterende minister, en tegelijkertijd aan de universiteit zelf. De universiteiten hebben het niet gemakkelijk, met de rankings en prestatieindicatoren waar ze aan moeten voldoen, de druk op de staf, de studenten die meer inspraak eisen, de media die hijgend bovenop elk fraudegeval springen. Daar valt alleen uit te komen als universiteiten hun lot in eigen hand nemen, zegt Letschert, en niet hulpeloos opkijken naar Den Haag of Brussel. Maar dan moeten die prestatieafspraken met de minister wel van de baan.

 

Lees hier over Rianne Letschert in  20 woorden

 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)