Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Zoe, en noe in ut Mestreechs”

“Zoe, en noe in ut Mestreechs”

Photographer:Fotograaf: Joey Roberts

MAASTRICHT. Oude telefoons met druktoetsen en draaischijven liggen om 18.30 nog een beetje verlaten op de stoepranden van de Minderbroedersberg. Hoe anders is dat als twee uur later de optocht van twee motoren, met erop en ernaast de drie mannen van het organiserende Studium Generale, de Harmonie Wilhelmina van Wolder, het plaatselijk zangfenomeen Beppie Kraft, het college van bestuur en de Maastrichtse burgemeester, onder grote publieke belangstelling de Berg afdaalt en  via de Lenculenstraat, Kapoenstraat, Papenstraat bij het Oud Gouvernement belandt.

Hier staat de officiële opening gepland, en wel via een heuse balkonscène. Enigszins verstoord, dat wel, want net als collegevoorzitter Martin Paul de menigte in het Engels verwelkomt beginnen de bus en de auto’s die moesten wachten tot de harmonie was uitgespeeld, weer te rijden. Hij laat zich er niet door uit het veld slaan: “Kijk de bus naar Wolder, die kan de muzikanten meenemen.” Ook de burgemeester zegt kort iets in het Engels, maar daarna is de microfoon voor Beppie Kraft die verzucht: “Zoe, en noe in ut Mestreechs.” Om voor ze gaat zingen nog snel, je bent  ambassadeur van de Limburgse Alzheimerstichting of niet, iedereen op te roepen om geld te doneren zodat op 21 september – Alzheimerdag – de beoogde 2,5 ton wordt opgehaald.

Sjoenkele”, roept Kraft als ze Laot de zon in dien hart  inzet. Dat gebeurt op straat waar fietsers, auto’s en brommers blijven passeren, maar ook op het balkon. Even later klinkt er trompetgeschal uit de toren van het Gouvernement, en zet de harmonie het Maastrichts volkslied in. Op het balkon legt iedereen de hand op het hart, op straat zingt men mee. PAS is geopend.   

Het Parcours of Arts and Science (PAS) is dan al ruim twee uur bezig met onder andere een prachtig concert van de tweemansformatie Belem  (accordeon en cello) in de binnentuin van de Minderbroedersberg en – twintig meter verder - aria’s van een operazangeres op de trap in de hal. En met uiteraard de openingslezing over Alzheimer van Frans Verhey, UM-hoogleraar ouderenpsychologie, die de goed gevulde aula voorhoudt dat een pil tegen deze hersenziekte er voorlopig nog niet komt, maar dat het negatieve beeld dat rondom dementie hangt te zwart-wit is. “Het is niet per se een verschrikkelijke ziekte. Natuurlijk, bij veel mensen is het erg, maar er zijn ook veel patiënten die er redelijk mee kunnen leven, mits goed ondersteund.”

Het is druk in de verschillende gebouwen en binnentuinen. De acrobaten van Cirque du Platzak dansen op een koord en een grote bal in de grote tuin (de bomen hangen daar vol met witte koffers) van de rechtenfaculteit. Even later laat de Broken Ballerina haar kunsten zien, hangend en dansend aan een groot langwerpig stuk plastic, hoog in de lucht. Oooo, klinkt er verschrikt in het publiek als ze in sneltreinvaart naar beneden glijdt, om net voor de grond tot stilstand te komen.

Rond elven krijgen in een onderwijskamer aan de Minderbroedersberg wat oudere belangstellenden Maastrichtse les. De jongeren hebben zich op dat moment verzameld in de met lampenkappen en klokken aangeklede  binnentuin van het studentenservicecentrum. Hier speelt Oghene Kologbo & World Squad. Het swingt. Ook op de hoek van de Tongersestraat bij café de Tribunal, waar organisator Jacques Reiners zijn bureautje heeft gestald, en aan de overkant bij Ma van Sloen, is het vol. “Wat is dit leuk”, verzucht een bezoeker. Dat gevoel lijkt door velen gedeeld. Maar het houdt nog niet op. Ook vanavond en zaterdagavond gaat het PAS-festival door.

 

 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)