Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Van kolen delven naar data-mining

Van kolen delven naar data-mining

Photographer:Fotograaf: Joey Roberts

Opening Smart Services Campus

Mandela, natuurbeelden, Einstein, wielrennen, Robert Dijkgraaf en tot slot een shot uit de ruimte. Het zal niet iedereen meteen duidelijk zijn wat de promotiefilm beoogt, die afgelopen maandagmiddag de aftrap  vormt van het openingsprogramma van de Smart Services Campus in Heerlen, maar de link met smart services zal wellicht nog duidelijk worden.

Het is een jaar geleden dat de Universiteit Maastricht, de provincie, pensioenbedrijf APG, de Open Universiteit en Zuyd Hogeschool de campus in Heerlen in het leven riepen. Die moet in tien jaar 100 miljoen euro omzet genereren en tweeduizend arbeidsplaatsen opleveren. De kennisinstellingen, met de UM als drijvende kracht, hebben er het onderzoekscentrum BISS opgetuigd.

Wat smart services nu precies inhoudt, wordt tijdens het officiële programma niet heel duidelijk, en dat komt deels omdat het onontgonnen gebied is. Dat is ook wat minister Kamp van Economische Zaken benadrukt als hij de campus een proeftuin noemt. Even later is hij het die de campus officieel opent; met aan zijn zij Prins Constantijn, ambassadeur van het Nederlandse startup-programma.

Daarvóór passeerde een flinke reeks presentaties en commentaren van CEO’s, hoogwaardigheidsbekleders en bestuurders (onder wie UM-voorzitter Martin Paul en rector Rianne Letschert) de revue. Ze worden aan elkaar gepraat door oud-hockeytrainer Tom van het Hek, die regelmatig een “rondje rond de velden” maakt en met microfoon de zaal inloopt om mensen aan het woord te laten.

Dezelfde dag nog verschijnen er meerdere persberichten met het laatste nieuws. Niet alleen blijkt KPN in de campus te participeren, ook maakt het CBS ‘wereldkundig’ dat het eind september een nieuw big-data-center opent waar de Smart Services Campus ook weer een voorname rol in zal spelen. Nog een nieuwtje: bedrijven zullen er gezamenlijk investeren in dataontwikkeling rond kunstmatige intelligentie, klimaatverandering en blockchain (wat te maken heeft met de betrouwbaarheid van online transacties).

Maar wat gaat er nou precies gebeuren? Prof. Rudolph Müller, directeur van BISS, stuurde daags ervoor het jaarverslag van BISS toe. Daaruit blijkt, om er maar eens een onderwerp uit te pikken, dat onderzoekers zich zullen bezighouden met zoiets als klantbeleving. Hoe kun je met nieuwe technologie de ervaring van klanten met nieuwe producten en diensten verbeteren? Op websites verschijnen steeds meer automatische assistenten. Can the communication techniques that humans use to create trust, be implemented in these interfaces, and if so, how will they be perceived by customers?

En wat Mandela met smart services te maken heeft? Dat bleef in nevelen gehuld.

 

BISS

Het onderzoekscentrum op de Smart Services Campus zal in totaal ruim twintig wetenschappelijke arbeidsplaatsen tellen, waarvan de School of Business and Economics er de helft voor zijn rekening neemt. Ook zullen er vier (master)opleidingen starten; twee beginnen in september 2017: Informatics en Business Intelligence/Analytics.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)