Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Klankborden in Roemenië

Klankborden in Roemenië

Film: Bacalaureat

Het verhaal: De Roemeense arts Romeo Aldea (Adrian Titieni) heeft voor zijn dochter Eliza (Maria-Victoria Dragus) een mooie toekomst uitgestippeld. Eliza heeft tot nu toe voortreffelijke resultaten geboekt op de middelbare school, en is dan ook

voorwaardelijk toegelaten tot een Britse universiteit. Vlak voor de eindexamens gaat het mis: Eliza wordt op straat aangevallen en bijna verkracht. Op de examens die volgen, kan ze zich amper concentreren. Vader Romeo besluit zijn principes te laten varen en zet zijn connecties in om zijn dochter aan goede cijfers te helpen, maar dan moet ze wel zelf aan het bedrog meewerken.

Summa cum laude, want:

- In Roemenië is een generatie filmmakers opgestaan die het dagelijks leven in hun thuisland portretteren. In Bacalaureat laat Cristian Mungiu (4 Maanden, 3 weken & 2 dagen) zien dat de communistische erfenis van nepotisme en corruptie zich moeilijk laat afschudden, ofschoon Jos van Rey waarschijnlijk zou zeggen dat in Roemenië gewoon veel geklankbord wordt.

- Het bijzondere van Mungiu’s film is dat hij zijn pijlen niet richt op de hoogste politieke echelons of de top van het bedrijfsleven (zoals een Hollywoodfilm zou doen), maar op alledaagse, kleinschalige corruptie. Het is gemakkelijk om met de beschuldigende vinger naar de elite te wijzen, maar uiteindelijk dient iedere burger verantwoordelijkheid te nemen voor zijn eigen handelen.

- Vanaf de eerste minuut is duidelijk dat hier een grootmeester aan het werk is: de mise-en-scène is uiterst precies en ieder beeld is zwanger van betekenis (kijk vooral maar eens goed naar de line-up van verdachten in het politiebureau).

Een genadezes, want:

- Mungiu neemt het publiek vanaf de openingsscène in een stevige houdgreep. Met een reeks kleine incidenten creëert hij een verontrustend gevoel van dreiging en onderhuidse spanning. Daarmee krijgt Bacalaureat ­– feitelijk een verhandeling over de menselijke moraal – de aantrekkelijke verpakking van een spannende thriller. Het is een truc die Mungiu heeft afgekeken van Michael Haneke (Caché) en de gebroeders Dardenne (L’enfant), maar die in die twee films toch nét iets meer effect sorteerde.

- Van examens krijg je uitslag, dat is algemeen bekend. Maar waarom gaat Eliza niet gewoon naar de toetsinzage? Iedere UM-student weet toch dat je er dan wat extra punten bij kunt zeuren?

Het salomonsoordeel: Een indrukwekkende film over morele dilemma’s uit een land dat zijn hoge notering in de corruptie-index nog altijd waarmaakt.

Mark Vluggen

N.B: Bacalaureat is vanaf vrijdag 23 september te zien in Lumière Cinema, op de nieuwe locatie aan het Bassin.

Zie hier het filmprogramma  van LumièrePathé en Euroscoop

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)