Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Waar ben je over vijf jaar?

Waar ben je over vijf jaar?

Medewerkerscolumn

Wat voelt dat raar deze laatste dagen. Een soort mix tussen komkommertijd en vergane glorie. Terwijl ik de deur achter me dicht trek, realiseer ik me dat dit echt de laatste keer is. Vanaf morgen verandert mijn werkstatus resoluut van werknemer naar werkzoekend. En natuurlijk hou ik nog wel banden aan met de universiteit, al was het maar omdat een aantal collegae inmiddels veel meer zijn geworden dan dat. Desalniettemin voelt vandaag onmiskenbaar dichotoom. Zo hoor je erbij. En zo niet meer.

“Waar ben je over vijf jaar?” In mijn hoofd hoor ik de standaardvragen in de sollicitatiegesprekken al weer langskomen. Recalcitrant bedenk ik me dat ik tegendraads wil antwoorden. “Nou, in ieder geval niet meer op de UM!”. Wie waardeert er nou geen grapje? Sollicitatiecommissies, die waarderen geen grapjes. De ervaring leert dat cynische humor een acquired taste is. Humor vind ik belangrijk, maar brood op de plank heeft ook zo zijn voordelen. In het kader van prioriteiten stellen dus toch maar even netjes antwoord geven denk ik. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan, want ik vind de vraag nogal moeilijk. Het doet me denken aan de volgende songtekst uit Everybody is Free to Wear Sunscreen van Baz Lurhmann:

The most interesting people I know, didn't know at 22 what they wanted to do with their lives. Some of the most interesting 40-year-olds I know still don't”

Vroeger vond ik het best al een doel opzicht. Interessant zijn op je veertigste. Inmiddels vraag ik me af of bovengenoemde veertigers en masse werkloos interessant zitten te zijn op de bank of dat ze een manier hebben gevonden om er mee om te gaan? Vermoedelijk het laatste. Mensen die niet precies weten wat ze willen, zijn namelijk vaak generalisten. Ze hebben interesse voor heel veel dingen. Door de behoefte aan variatie zijn ze vaak uitstekend in staat om over domeinen en disciplines heen te kijken en deze met elkaar te verbinden. Een eigenschap die steeds meer gewaardeerd wordt op de werkvloer.

Inmiddels staan er al weer drie sollicitatiegesprekken op de planning. Drie hele verschillende posities. Drie hele verschillende toekomsten. Op het moment voel ik me zoiets als Schrödingers werknemer. Ik werk overal en ik werk nergens. Waar ik terecht kom staat nog niet vast. Dat ik er mijn weg vind wel.

Jorrick Beckers, voormalig onderzoeker bij O&O

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)