Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Vanaf januari eerste keurmerken voor studentenwoningen

Vanaf januari eerste keurmerken voor studentenwoningen

Photographer:Fotograaf: Stichting Keurmerk

MAASTRICHT. Wie als huiseigenaar het keurmerk Prettig Wonen op de gevel wil, zal moeten voldoen aan allerlei voorwaarden, zoals gekoppelde rookmelders, tweetalige blusaanduidingen en pictogrammen, inbraakstrips op alle buitendeuren en een goedgekeurd huurcontract. Vanaf januari 2017 zullen de eerste huizen bekroond worden.

“Ik wil dat studenten zich bewuster worden van hun woonsituatie. Ik hoop dat de ‘nettere’ student zal kiezen voor een studentenwoning mét een keurmerk en zich aan de regels houdt, het huis minder verwaarloost, misschien eens een keer met de verfkwast door de gang gaat en voor minder overlast zorgt. Zie het als een win-win situatie voor zowel studenten als eigenaren”, reageert Huib van Gastel, voorzitter van de Vereniging Verhuurders Woonruimtes Maastricht, die eigenaren van zo’n 1500 panden in de stad vertegenwoordigt, en kartrekker is van het kwaliteitskeurmerk Prettig Wonen.
Het gemeentebestuur juicht het keurmerk toe en belooft te ondersteunen in de totstandkoming ervan. Het is een maatregel – samen met het straatquotum – die tegemoet moet komen aan de wens van buurtbewoners om de leefbaarheid in wijken te vergroten. “Maar het keurmerk is geen oplossing voor de overlast”, maakt Van Gastel duidelijk. “Daar is veel meer voor nodig. Op de stoep van een huis met een keurmerk zullen vast nog wel eens rode zakken liggen. Studenten moeten worden opgevoed, en dat is niet gemakkelijk, zeker niet als er ook nog sprake is van snelle wisseling of andere culturen.”
Buurtbewoners krijgen met het keurmerk wel handvaten: klachten kunnen via een speciaal computersysteem worden neergelegd bij de verhuurder. Van Gastel: “De eigenaar zal antwoorden en actie ondernemen.” Maar wat als de verhuurder niets doet? “Dan kan de stichting achter het keurmerk (universiteit, woningbouwvereniging Servatius, Vereniging Verhuurders Woonruimtes Maastricht, ondersteund door de gemeente, brandweer en politie), die alle correspondentie inziet, hem verzoeken te reageren. Verzaakt hij, dan zal er een geschillencommissie aan te pas komen en kan hem het keurmerk worden ontnomen. Of dat erg is? Misschien nog niet op korte termijn, maar als meer huizen – we hopen op 65 procent over vijf jaar – een keurmerk hebben en het z’n vruchten afwerpt qua veiligheid en het type studenten, dan kan het wel pijnlijk zijn.”
Limmel, Brusselsepoort en Belfort – buurten waar de meeste overlast van studentenhuizen wordt ervaren –  zijn sceptisch. Alsof de slager zijn eigen vlees keurt, klinkt het, doelend op de verhuurders die hun eigen panden gaan controleren. Van Gastel: “De gemeente zal niet iets gaan keuren wat wettelijk niet hoeft.” De aanvraag van de eigenaar komt binnen bij de stichting Keurmerk. Speciaal opgeleide controleurs zullen de controle uitvoeren en, eventueel na extra maatregelen ten aanzien van inbraak- of brandveiligheid, groen licht geven. De hercontrole is voor de eigenaar zelf. “Deze krijgt jaarlijks een herinneringsmail, net zoals bij de APK, en zal opnieuw alle onderdelen moeten nagaan en onder meer een rapport van de brandblussers en rookmelders moeten insturen. De stichting zal steekproefsgewijs alle panden hercontroleren.”

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)