Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Ig Nobelprijswinnaars foppen hersenen

Ig Nobelprijswinnaars foppen hersenen

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Op de foto staat de Britse ontwerper Thomas Thwaites voorovergebogen met verlengde armen. Zo komt zijn rug in een horizontale stand. Thomas wil weten hoe het is om een geit te zijn. Zijn ongemakkelijke houding kan hij volhouden met behulp van een exoskelet. Dat wil zeggen dat je eigen beenderen met hulp van buiten de gewenste structuur en beweeglijkheid krijgen. In deze toestand bracht hij drie dagen door in een kudde geiten in een Zwitserse alpenweide. Hij had wel een klacht. Grazen met de korte mensennek valt niet mee.

In september barst het prijzenseizoen los. Hoogtepunt vormt de bekendmaking van de Nobelprijzen begin oktober. Maar vlak daarvoor kent Harvard de Ig Nobelprijzen toe. Als ik het goed geteld heb op tien gebieden. Thwaites werd met een ander gelauwerd in de biologie. Het gaat om zuiver overbodig, onnodig, maar slim bedacht en vrolijk onderzoek. Bij voorkeur zetten de probleemstellingen en uitkomsten de wetenschap aan het denken. Tenminste één Ig Nobel prijswinnaar is ondertussen ook in Stockholm gelauwerd.

Dit jaar waren studies over de menselijke houding alsmede ongebruikelijke bewegingen succesvol. Zo wonnen Japanners met een studie over voorover gebukt tussen de benen door kijken. Wie dat überhaupt voor elkaar krijgt, heeft een handicap. Hij of zij schat dan afstanden en de grootte van objecten slechter in. Gewoon blijven staan dus! Na onderzoek met ratten door een Egyptische arts moet ook het dragen van polyester onderbroeken door mannen - in plaats van katoenen of wollen - worden afgeraden. De polyesterratten wilden vaker seks, maar hun penetratie was miniem. Dus mannen, goed opletten bij uw volgende bezoek aan de Action.

Ik wil niet alle winnende onderzoeken bespreken. Ik trof er ook twee of drie aan die niet meer dan een flauwe afspiegeling zijn van reeds lang bekende, serieuze inzichten. Die vertegenwoordigen de oorspronkelijke bedoeling van de prijzen. De schertsbekroning van niet vrolijk, maar zuiver overbodig onderzoek. En je daar dan vrolijk over maken. De topper van dit jaar is de prijs voor geneeskunde aan onderzoekers uit Lübeck toegekend. Tegen hinderlijke jeuk is geen kruid gewassen. Krabben verergert de klacht. Wat wel kan is in een spiegel kijkend de verkeerde arm krabben. De hersens worden dan gefopt. Het helpt. Mij in ieder geval een beetje. Als oudere mens word ik vaak overvallen door onverklaarbare jeuk. Leve de Ig Nobelprijzen.

Hans Philipsen

Klik hier voor een overzicht van de winnaars

Hans Philipsen is oud-rector van de UM

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: