Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

De western leeft!

De western leeft!

Film: The Magnificent Seven

Het verhaal: Een klein stadje wordt geterroriseerd door een meedogenloze industrieel en zijn leger van revolverhelden. De premiejager Sam Chisholm (Denzel Washington) neemt het met nog zes andere huurlingen op tegen deze schurken.

7 is een geluksgetal want:

  • The Magnificent Seven is een western. En wel eentje uit de klassieke school. Regisseur Antoin Fuqua kiest met deze remake vol voor het genre en geeft geen blijk van een halfslachtige en lafbekkige houding als Quentin Tarantino, die met The Hateful Eight eerder een misdaadverhaal vertelde dan een western.
  • Het knappe van deze remake is zijn unieke signatuur. Fuqua hoedt zich voor de platgetreden paden en geeft zijn film eigenheid en soms eigengereidheid mee. Zo is de samenstelling van deze magnifieke zeven etnisch divers, hanteert de schurk hier een zeer geperverteerde visie van kapitalisme en kent de film een duidelijk eco-bewustzijn. Vernietiging van het landschap uit geldzucht wordt afgekeurd.
  • Tegelijk betoont Fuqua eer aan het origineel van John Sturges uit 1960 (dat ook al was gebaseerd op de The Seven Samoerai uit 1954 van de Japanse grootmeester Kurosawa). Ook in Sturges’ film zit de bekende ‘so-far-so-good’-dialoog, is een van de zeven revolverhelden zijn moed kwijtgeraakt, en draagt premiejager Denzel Washington - net als Yul Brynner - alleen maar zwarte kleren.
  • Deze nieuwste versie van The Magnificent Seven sleepte mij in elk geval mee. Opwinding maakte zich zelfs van mij meester toen de schurken in een charge op het dorpje afstormden (wat een geweldig geluid!), verrukking was er toen ik de laatste composities van de veel te vroeg overleden componist James Horner hoorde en ontroering toen ik een aantal van de zeven zag sneuvelen. Het is lang geleden dat ik met zoveel plezier in de bioscoop gezeten heb.
  • Na het zien van deze film weet je het weer: de western leeft!

7 jaar ongeluk want:

  • The Magnificent Seven is een western.

Slotoordeel:

The Magnificent Seven is een goed gemaakte, klassieke western met allure. Alleen fervente western-haters kunnen deze film afwijzen.

Jan Salden, docent filmtheorie aan de Maastricht Academia of Media, Design & Technology

 

Zie hier het filmprogramma  van LumièrePathé en Euroscoop

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)